Uutiset

Perinneseuran Aurora-työryhmän näkymiä alkaneelle vuodelle

Perinneseuran Aurora-työryhmä jatkaa toimintaansa lähinnä seuraavien kolmen teeman kanssa:

  1. Espoon kouluille valmistamme kevään 2019 kuluessa Auroran elämäntyötä ja Träskändan kartanoa esittelevän opetusmateriaalipaketin. Aineistoa on valmistellut kolmihenkinen opettajaryhmä (Eija Koivumäki, Nina Mäkelä ja Leena Yrjölä).
  2. Järjestämme yhteistyössä Espoon kaupunginmuseon kanssa torstaina 1.8.2019 klo 18 WeeGee-talolla Tapiolassa Auroran syntymäpäivän juhlatilaisuuden, jonka kutsut ja ohjelman saatte loppukeväällä.
  3. Seuraamme jatkuvasti Träskändan kartanon tilannetta. Parhaillaan on meneillään hankekilpailutus kartanon peruskorjauksen käynnistämiseksi.

Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut uuden 55-sivuisen kirjan Aurora Karamzin, jonka on kirjoittanut Minna Sarantola-Weiss. Kirjaa myydään mm. Hakasalmen huvilassa 14 euron hintaan.

Lisätietoja Aurora-ryhmän toiminnasta tarvittaessa Kari Koivumäeltä, p. 040 7722148 tai s-posti: kari.koivumaki@outlook.com.

Sairaanhoidon historiaa Espoossa


Espoon perusturvajohtaja Juha Metso

Espoon perinneseuran syysseminaarissa 6.11.208 Entressen kirjaston Sinisessä huoneessa käsiteltiin Espoon sairaala- ja terveyspalvelujen kehittymistä sadan vuoden aikana.

Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila kertoivat Muuralan sairaalan perustamisesta ja sairaanhoidosta 1900-luvulla. Sairaala aloitti toimintansa pienessä Espoon maalaispitäjässä 1920. Antibioottien puuttuessa kulkutaudit vaativat hoitoa eristetyissä tiloissa. Jorvin ja Puolarmetsän sairaaloiden myötä Muuralan asema muuttui 1970-luvulla ja lopulta toiminta päiväsairaalanakin päättyi keväällä 2017, kun uusi Espoon sairaala aloitti toimintansa.
Pirkko Kivimäen ja Esko Uotilan esitys: Muuralan sairaala 1920-2017

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso käsitteli sairaanhoidon hallinnon ja lainsäädännön kehittymistä ja sairaala- ja terveyskeskustoiminnan laajentumista Espoon kasvun vuosina. 1980-luvulla työvoimapula vaikeutti toimintaa ja 1990-luvun lamavuosina palveluja jouduttiin karsimaan. Kotihoidon merkitys on jatkuvasti kasvanut. Espoon sairaala on nostanut sairaalaolot uudelle tasolle erityisesti ikääntyneiden hoidossa ja kuntoutuksessa.
Juha Metson esitys: Espoon soten historiaa

Syyskokouksen päätökset 6.11.2018

Espoon perinneseuran sääntömääräissä syyskokouksessa tiistaina 6.11.2018 nykyinen hallitus valittiin jatkamaan myös ensi vuonna. Puheenjohtajana jatkaa Martti Hellström. Hallituksen jäseninä toimivat Kari Forsberg, Kari Koivumäki, Marjatta Kuitunen, Seija Lohikoski, Tarja Rae, Heikki Sorvari, Esko Uotila ja Leena Yrjölä. Hallituksen yhteystiedot löytyvät sivulta Yhteystiedot ja hallitus. Toiminnantarkastajana jatkaa Asko Tuominen ja varatoiminnantarkastajana Pirjo Tuominen.
 
Syyskokouksessa hyväksyttiin myös ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa kerrotaan ensi vuoden tapahtumista, tiedottamisesta ja muusta toiminnasta. 

Syysseminaari 6.11.2018 klo 18.00

Espoon perinneseura järjestää syysseminaarin tiistaina 6.11.2017 klo 18.00. Paikka on Espoon keskuksessa Entressen kirjaston Sininen huone. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17.30.

Syysseminaarin ohjelma:

Muuralan sairaala
Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila kertovat sairaalan historiasta ja
esittelevät syyskuussa ilmestyneen kirjansa.

 

Sairaanhoidon kehitys Espoossa aina soteen saakka
Juha Metso, perusturvajohtaja

 

 

Lämpimästi tervetuloa! Tilaisuus on avoin kaikille perinneasioista kiinnostuneille.

Kutsu syyskokoukseen 6.11.2018 klo 19.30

Espoon perinneseuran sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 6.11.2018 klo 19.30 Espoon keskuksessa Entressen kirjaston Sinisessä huoneessa.

Kokouksessa käsitellään seuran toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2019, valitaan yhdistykselle puheenjohtaja sekä hallituksen jäsenet vuodelle 2019.

Esa Lahtinen – Vuoden kauklahtelainen

Vuoden kauklahtelainen, tuoreen Punaisin silmin. Espoon Kauklahti 1917–1918 -teoksen kirjoittaja Esa Lahtinen kertoo kuuden minuutin videohaastattelussa, kuinka arkistonjohtajasta tuli kirjailija. Mistä kipinä kirjoittaa? Kuinka kirjoitusprosessi sujui? Millaista palautetta kirjasta on tullut? Ja millaisia neuvoja hän antaisi oman kirjan tekemisestä haaveileville.

SyysMatin Markkinat 2018

SyysMatin Markkinoita vietettiin 11. kerran Espoon tuomiokirkonmäellä viikonloppuna 15.-16.9.2018. Vaikka lauantaina markkinapäivä olikin sateinen, sunnuntaina oli sitäkin kesäisempi syyssää.Markkinoilla vallitsi edellisten vuosien tapaan leppoisa ja kiireetön tunnelma. Perinneseura oli tuonut jo aiemmin julkaistujen kirjojensa lisäksi teltalleen kaksi juuri painosta tullutta julkaisua: kirjan Muuralan sairaala – Espoon ensimmäinen (tekijät Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila) sekä Esa Lahtisen kirjan Punaisin silmin – Espoon Kauklahti 1917-1918.

Liekö tieto uusista kirjoista saanut markkinaväen liikkeelle, sillä ajoittain teltan edustalla oli kiinnostuneita ruuhkaksi asti.

Jos et saanut omaasi hankittua markkinoilta, niin Perinneseuran kirjoja voi ostaa kätevästi netitse Perinnekaupasta sekä Tapiolan Akateemisesta Kirjakaupasta ja Auroran kappelista.

Nähdään taas ensi vuonna Syysmatin Markkinoilla!Perinneseura julkaisee kaksi uutta kirjaa

Perinneseura on syyskuussa mukana kahdessa tapahtumassa:

  • SyysMatin Markkinoilla Espoon tuomiokirkonmäellä lauantaina 15.9. ja sunnuntaina 16.9.2018 klo 10–16 ja
  • Kauklahti-päivässä Kauklahden kappelilla lauantaina 15.9.2018 klo 11–14.

Tapahtumissa julkistetaan kaksi uutta kirjaa:

Pirkko Kivimäki – Esko Uotila:
Muuralan sairaala – Espoon ensimmäinen

Espoon ensimmäinen sairaala aloitti toimintansa Muuralassa noin sata vuotta sitten. Kirja kertoo sairaalan monista vaiheista, sairaanhoidon kehityksestä, henkilökunnan tehtävistä ja toiminnan muutoksista Espoon kasvaessa maalaispitäjästä suureksi kaupungiksi. Varsinaisen sairaalatoiminnan jälkeen Muurala toimi pitkään terveyskeskuksen vuodeosastona ja viime vuosinaan päiväsairaalana.

Kirjassa on Muuralassa hoitotyössä toimineiden ja potilaina olleiden muistoja sairaalasta. Sairaalan tarina tuli päätökseensä, kun päiväsairaalan toiminta siirtyi keväällä 2017 Muuralasta uuteen Espoon sairaalaan Jorviin.

Esa Lahtinen:
Punaisin silmin – Espoon Kauklahti 1917–1918

Sisällissodissa ei ole voittajia – ainoastaan häviäjiä. Vuonna 1918 myös Kauklahdessa koettiin suuria kärsimyksiä ja tappioita.

Esa Lahtinen kertoo kirjassaan, mitä Kauklahdessa tapahtui vuonna 1918 ja miten kauklahtelaisille kävi sisällissodassa ja sen jälkeisissä tapahtumissa.

Punaisin silmin -teoksen lähteinä ovat valtiorikosylioikeuden ja valtiorikosoikeuksien asiakirjat sekä Suomen sotasurmat 1914–1922 nimitiedosto. Jonkin verran teoksessa on käytetty lähteenä aikaisempaa tutkimusta, kirjallisuutta sekä muistitietoa. Paljon tietoa on jäänyt tallentamatta, koska aikanaan toiset eivät saaneet ja toiset eivät halunneet muistella. Vielä tänä päivänäkin muistaminen on ollut monelle vaikeaa.

Muistoja Pellon koulusta

Pellon koulu vuonna 1968. Kuva: Knüpfer & Öhman. Espoon kaupunginmuseo.

Perinneseura julkaisi kirjan Espoolaisia kansakoulumuistoja vuonna 2015. Muistoja kouluajalta on luettavissa myös sivuilla Oppilaat ja opettajat muistelevat.

Juha Saramies (juha.saramies@pp.inet.fi) on kirjoittanut vuonna 2015 tarkan kuvauksen Pellon koulun vaiheista ja omasta kouluajastaan. Olemme saaneet kirjoituksen täydentämään perinneseuran keräämiä koulumuistoja. Pellon koulu oli koulukäytössä vuoteen 1958. Rakennus paloi kesällä 2012 ja purettiin sen jälkeen.

Juha Saramies: Pellon kronikka
MUISTOJA PELLOSTA – Kauklahden suomalaisen kansakoulun historiaa ja tuokiokuvia.