Toimintaa ja tapahtumia vuonna 2014

Vuosi 2014 oli mielenkiintoinen toimintavuosi. Yhdistyksen nimi vaihtui ja uusia jäseniä saatiin merkittävä määrä. Perinneseura oli mukana monissa tapahtumissa. Julkaisujen tuottamista jatkettiin useissa hankkeissa, Toiminta sai tunnustusta eri tahoilta.

Yhdistyksen nimi vaihtui

Espoon perinneseuran sinettiSyyskokouksessa 20.11.2013 yhdistyksen nimeksi päätettiin muuttaa Espoon perinneseura ry. Sääntömuutos merkittiin yhdistysrekisteriin 3.4.2014. Uusi nimi otettiin käyttöön välittömästi.

Kevätseminaari 18.5.2014

kansikuva v2Espoon perinneseura kevätseminaari järjestettiin 18.5.2014 Café Brunnsdalissa Wanhassa Kauklahdessa. Tilaisuudessa julkistettiin Kari Pohjakallion uusin teos Seuratuvan ajoista Halmeen vintille. Kirja esittelee Kauklahden hengellisen elämän ja seurakunnan toiminnan kehittymistä 1940-luvulta uuden kappelin valmistumiseen asti.

Sukututkimus
Lauri Hirvonen
esitteli sukututkimuksen tietolähteitä ja kertoi dna-tekniikan tarjoamista uusista mahdollisuuksista sukujuuriensa selvittämisessä.

Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut Espoossa
9.8.2014

SahdinSM-1Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestettiin lauantaina 9.8.2014 Espoossa Hotelli Lepolammin pihapiirissä. Espoon perinneseura esitteli toimintaansa ja kirjojaan tapahtumaan osallistuneille.

Sahdinvalmistuksen Suomen-mestaruudesta kisattiin jo 23. kerran. Mukaan oli ilmoittautunut 49 valmistajaa ja edustusoikeudesta oli kamppailtu jo etukäteen monilla paikkakunnilla. Tapahtuma on monelle jokavuotinen tilaisuus tavata samanhenkistä väkeä eri puolilta Suomea. Mestaruudesta kamppaillaan tosi mielellä, mutta hymyssä suin.

Espoo-päivä Omniassa 30.8.2014

Omnia 2014-2Perinneseura osallistui Espoo-päivänä Hyvän Mielen Lauantai -tapahtumaan Omniassa. Esittelimme toimintaamme ja julkaisujamme. Kirjoja myytiin runsaasti.

Nallevaarin tarinat olivat näkyvästi esillä ja niitä luettiin satutuokioissa. Tarinat innoittivat piirtämään eläinaiheisia kuvia piirustuskilpailussa.

SyysMatin Markkinat 2014

SyysMatin Markkinat 2014 011SyysMatin Markkinat pidettiin kauniissa syyssäässä 20.-21.9.2014 Espoon tuomiokirkonmäellä. Keskiaikaista perinteen mukainen tapahtuma keräsi jälleen runsaasti yleisöä tutustumaan ja löytämään taidokkaita käsityön tuloksia ja monenlaisia herkkuja. Kirkkoherrakin oli jalkautunut kahvikärryn kuljettajaksi. Markkinoiden tunnelma oli kiireetön ja välitön.

SyysMatin Markkinat 2014Perinneseuran esittelemät julkaisut ja sadan vuoden takaista kirkon seutua esittävä banderolli herättivät mielenkiintoa ja kirvoittivat vilkasta keskustelua. Kirjat tekivät hyvin kauppansa ja seuraan liittyi monta uutta jäsentä.

Kirjasuosikkeja olivat Nallevaarin tarinat, jonka painos myytiin loppuun, ja vanhoja espoolaisia postikortteja esittelevä Terveisiä Espoosta. Keskusteluissa nousivat esille mm. Espoon historian monet mielenkiintoiset vaiheet, tarve tallentaa ja esitellä perinnettä nykyespoolaisille ja vanhojen rakennusten ja muun kulttuuriympäristön katoaminen.

Kunniakirja koulumuistojen keruusta

SKS 28.10.2014-3Espoon perinneseuralle on myönnetty kunniakirja Minun koulumuistoni -keruussa. Keruun järjestivät Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura ja SKS:n kansanrunousarkisto. Keruuhankkeesta ovat perinneseurassa vastanneet Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila.

Kunniakirja luovutettiin Minun koulumuistoni -seminaarissa 28.10.2014 SKS:n juhlasalissa Helsingissä.

Uusia koulumuistoja

Benita ÅkerlundPirkko Kivimäen ja Esko Uotilan kokoama espoolaisia koulumuistoja esittelevä sarja on täydentynyt monilla tarinoilla. Viimeisimpämä on julkaistu Benita Åkerlundin muistelut kouluajastaan, urastaan työväenopistossa sekä viime aikojen toiminnasta koululaisten parissa.

Syksyn aikana on julkaistu myös espoolaisen kirjailijan Vivi-Ann Sjögrenin muistot koulunkäynnistä Lagstadin kansakoulussa sotien jälkeen. Hän kertoo värikkäitä tarinoita opetuksesta, koulukurista, koulumatkoista, kouluruoasta ja paljosta muusta.

Lue lisää: Oppilaat ja opettajat muistelevat

Syysseminaari 26.11.2014

10suurtaEspoon perinneseuran syyskokouksessa 26.11.2014 Martti Hellström piti mielenkiintoisen esitelmän merkittävistä opetuksen kehittäjistä Suomessa 1600-luvulta viime vuosisadan lopulle. Hän oli valinnut esiteltäväksi kymmenen suurta vaikuttajaa Gezeliuksesta Kyöstiöön.

Syyskokous 26.11.2014

Espoon perinneyhdistyksen kokouksessa Sellon kirjastossa 26.11.2014 hyväksyttiin yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015. Tavoitteena on julkistaa useita uusia kirjoja. Ohjelmassa on useita järjestettäviä tilaisuuksia ja osallistumisia Espoossa järjestettäviin tapahtumiin.

Hallitus jatkaa nykyisessä kokoonpanossaan. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Martti Hellström ja muiksi jäseniksi Pirkko Kivimäki, Marjatta Kuitunen, Seija Lohikoski, Marjo Matikka, Tarja Rae, Heikki Sorvari, Esko Uotila ja Jorma Vehmaskoski.

Heiniemen historia taas saatavissa

heiniemen_historia_kansiAapo Kirvesniemen ja Untamo Utrion kirjoittamasta kirjasta Heiniemen historia – Kuvaus Espoon asuttamisesta on otettu uusi painos. Tilausohjeet löytyvät sivulta espoonperinneseura.net/julkaisut.

Kirja perustuu Untamo Utrion kirjoittamaan Heiniemen asuttamisen ja kyläyhteisön elämän kuvaukseen 1930-luvulla. Hänen tyttärensä Kaari Utrio on antanut suostumuksensa tekstin julkaisemiseen. Aapo Kirvesniemi on laatinut yhteenvedon Espoon asutuksen kehittymisestä ja Heiniemen nykytilanteesta. Hänen keräämänsä valokuvat ja niihin laatimansa kuvatekstit elävöittävät Untamo Utrion kirjoittamaa kylähistoriaa.

Espoo-mitali Pirkko Kivimäelle

Espoo-mitalit2014Perinneseuran aktiiviselle toimijalle Pirkko Kivimäelle ojennettiin vuoden 2014 Espoo-mitali itsenäisyyspäivän juhlassa Barona Areenalla. Mitali myönnettiin tunnustuksena merkittävästä panoksesta espoolaisen kotiseutuperinteen tallentamisessa.

Nallevaarin joulutervehdys

nallevaari_joulu2014Nallevaari toivottaa kaikille lukijoilleen hyvää joulua. Tarja Rae kirjoittaa ja kuvittaa Nallevaarin tarinoita. Vuoden aikana on ilmestynyt useita tarinoita. Tuoreimmat tarinat kertovat Tikka Kovanokan ja Ville varpushaukan seikkailuista.

Lue Nallevaarin tarinoita.

Uusi toimintavuosi 2015

Perinneseura jatkaa aktiivista kotiseutu- ja perinnetyötä ensi vuonnakin. Tarkoituksena on julkistaa useita kirjoja Espoon kulttuuriperinnöstä sekä järjestää erilaisia tapahtumia.

Keväseminaari ja kevätkokous pidetään tiistaina 21.4.2015. Ohjelmasta kerrotaan myöhemmin. Kesällä on tarkoitus järjestää kesäretki Hämeenlinnaan, jossa vietetään Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta.

Perinneseura osallistuu useisiin tapahtumiin Espoossa. Valtakunnalliset Kotiseutupäivät järjestetään Espoossa 6.-9.8.2015. Tapahtuman keskuspaikka on Leppävaara. Perinneseura esittäytyy tapahtuman markkinatorille ja pyrkii järjestämään kansakouluretken osana tapahtuman retkiohjelmaa. Elokuun lopussa osallistumme Espoo-päivään ja syyskuussa SyysMatin Markkinoille Espoon tuomiokirkonmäellä. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemavuosi Teollisuuden ja tekniikan perintö ansaitsee myös huomiota.

Tervetuloa mukaan perinneseuran tapahtumiin ja toimintaan!