Kansakoulua muisteltiin seminaarissa 21.4.2013

Espoon perinneyhdistys Aurora järjesti kevätseminaarin Espoolaisia koulumuistoja Auroran kappelissa sunnuntaina 21.4.2013. Noin 45 henkilöä kokoontui kuulemaan koulumuistoja ja kertomaan omia kokemuksiaan.

seminaari 2013 - Jukka Rantala.jpg

Professori Jukka Rantala, joka toimii myös Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran puheenjohtajana, piti mielenkiintoisen esityksen koulumuistojen keruusta ja havainnoistaan aiemmin kerätyistä koulumuistoista. Koulumuistoja on kerätty monessa yhteydessä ja niitä on kerrottu useissa kirjoissa, kuten Esa Keron kirjassa Kansakoulu. Koulumuistojaan ovat jakaneet niin opettajat kuin oppilaatkin, mutta koulun muun henkilökunnan kokemuksia on kirjattu kovin vähän. Usein muistoissa kerrataan kultaista kouluaikaa tai puretaan koettua epäoikeudenmukaisuutta. Koulumuistoissa ovat vahvasti esillä tärkeimmät ja muista poikkevat opettajat ja koulutoverit, mutta vähemmän oppiaineet ehkä liikuntaa ja kädentaitoja lukuunottamatta.

seminaari 2013 - muistelupiiri.jpg

Muistelupiirissä kuultiin värikkäitä kertomuksia kansakouluajoilta 1940- ja 1950-luvuilla. Seija Hartman, Marianne Hoffman, Mirja Niemelä, Aapo Kirvesniemi ja Iikka Miinalainen kertoivat kouluajasta Leppävaaran ja Viherlaakson kouluissa 1940-luvulta 1960-luvulle. Esillä olivat niin ankarat opettajat kuin monenlaiset sattumukset oppitunneilla ja koulumatkoilla. Vireillä oleva keskustelu koulujen työrauhasta kirvoitti teräviä mielipiteitä kouluolojen muuttumisesta ja opettajien auktoriteetin murenemisesta viime vuosikymmeninä.

Perinneyhdistyksen käynnistämä koulumuistojen keruu jatkuu vuoden 2013 loppuun asti samaan aikaan Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran Minun koulumuistoni -hankkeen kanssa. Lisätietoa perinneyhdistyksen hankkeesta on osoitteessa http://espoonaurora.net/Espoolaisia-koulumuistoja.html.

Seminaarin jälkeen pidetyssä perinneyhdistyksen kevätkokouksessa yhdistyksen kunniajäseniksi kutsuttiin Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila.

 
< Edellinen artikkeli   Seuraava artikkeli >
Etusivu arrow Tiedotteet arrow Kansakoulua muisteltiin seminaarissa 21.4.2013
web statistics