Esitelmä Espoon kansakoulujen historiasta
Pirkko Koulumuseossa

Pirkko Kivimäki esitelmöi aiheesta Perinnetietoutta Espoon kansakouluista 1860-luvulta 1970-luvulle keskiviikkona 7.11.2012 klo 18.00 alkaen.

Tilaisuus pidetään Lagstad hembygdsgårdissa osoitteessa Vanha Lagstadintie 4, Espoon keskus.

Koulumuseo Lagstad on avoinna tilaisuuteen osallistuville klo 17.00 - 18.00. Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30.

Espoon kansakoulujen historiaa esitellään myös perinneyhdistyksen verkkosivuilla osoitteessa http://espoonaurora.net/Koulutus-ja-sivistys.html

Tervetuloa! 

Lagstad Espoon karttapalvelussa 

 
Kutsu Espoon perinneyhdistys Aurora ry:n syyskokoukseen 7.11.2012

Espoon perinneyhdistys Aurora ry:n sääntömääräinen syyskokous järjestetään keskiviikkona 7.11.2011 klo 19.00. Paikka on Lagstad hembygdsgård, Vanha Lagstadintie 4, Espoon keskus.

Ennen syyskokousta klo 18.00 kuullaan Pirkko Kivimäen esitelmä Espooon kansakoulujen historiasta. Koulumuseo Lagstad on avoinna tilaisuuteen osallistuville klo 17.00 – 18.00. Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30.

Syyskokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat, kuten

  • vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle,
  • valitaan hallituksen puheenjohtaja ja kahdeksan muuta jäsentä,
  • valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varatarkastajat.

Lämpimästi tervetuloa!

Espoon perinneyhdistys Aurora ry:n hallitus

Lagstad Espoon karttapalvelussa 

 
Uusia Nallevaarin tarinoita
nalle_istuu.jpg
Nallevaari on palannut kesälaitumiltaan ja jatkaa tarinoiden kertomista lapsille.

Uudessa tarinassa Kalle Kurki palaa muuttomatkaltaan ja löytää Pitkäjärven rantaniityt pelloksi raivattuna. Kurkiperhe löysi piisamin opastuksella uuden asuinalueen Kurkisuolta.

Toisessa tarinassa harakka nappaa kiiltävän lusikan ja hukkaa sen niin, että se löydetään vasta vuosisatojen päästä.

Tutustu Espoon historiaa eläinten kokemusten kautta valottaviin Nallevaarin tarinoihin ja lue niitä lapsille osoitteessa espoonaurora.net/Nallevaarin-tarinoita.

Tarja Rae on kirjoittanut ja kuvittanut kertomukset. 

 
Yhdistykset yhteistyöhön
ekyl-ja-aurora.jpg

Espoon Kaupunginosayhdistysten Liiton ja Espoon perinneyhdistys Auroran edustajat tapasivat Jupperin Tammenterhossa 24.9.2012. Kuvassa EKYLin perinneryhmän vetäjä Silve Sahlan, järjestösihteeri Kristel Nyberg ja puheenjohtaja Mikko Perkko sekä perinneyhdistyksen Tarja Rae, Pirkko Kivimäki, Jorma Vehmaskoski ja puheenjohtaja Martti Hellström. Paikalla olivat myös Kari Pohjakallio ja Esko Uotila.

Keskustelussa sovittiin, että yhdistykset lisäävät tiedottamista yhteisistä perinneasioista ja tapahtumista. Tavoitteena on saada aikaan yhteistyötä Espoon kulttuuri- ja kaupunkiperinteen tallentamisessa.

EKYLin jäsenyhdistyksistä pyritään löytämään aktiivisia toimijoita. Koko Espoota koskevina kohteina tulivat esille mm. liikunta- ja urheiluympäristöt, kaupunginosayhdistysten ja urheiluseurojen historia sekä koulumuistojen keruu.

Myös yhteisten tapahtumien järjestämisestä keskusteltiin. Vuoden 2013 rakennusperintöpäivien lähiviikkoina julkistettava teema voisi olla tällaisen tapahtuman aiheena.

 
Esitelmä Espoon kansansivistystoiminnasta
tieteiden_talo.jpg
Pirkko Kivimäki pitää esitelmää Tieteiden talolla ja Suomen Kouluhistoriallisen Seuran puheenjohtaja Jukka Rantala kuuntelee tarkkaavaisesti.

 

Pirkko Kivimäki esitelmöi aiheesta Espoon kansansivistystoiminnan kehitys 1860-luvulta 1970-luvulle Suomen Kouluhistoriallisen Seuran kuukausikokouksessa Tieteiden talossa Helsingissä torstaina 20.9.2012.

Esitelmä käsitteli Espoon vaiheita, väestömäärän kasvua ja asutuksen laajenemista sekä kansakoululaitoksen kehittymistä kahden vuosisadan aikana.

Koulutuksella oli ratkaiseva merkitys kansallisessa heräämisessä, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistumisessa ja väestön vaurastumisessa.

Alkuvaiheessa kansakoulujen perustamisesta vastasivat valveutuneet yksityishenkilöt. Myöhemmin alueelliset ja kielipoliittiset kiistat värittivät kunnallista päätöksentekoa koulujen perustamisesta ja laajentamisesta.

Esitelmä herätti lukuisia kysymyksiä ja kommentteja ja samalla keskusteltiin mahdollisesta yhteistyöstä koulumuistojen keruuhankkeessa.  

Kansansivistystä ja kansakoululaitosta käsitellään yksityiskohtaisesti sivustolla http://espoonaurora.net/Koulutus-ja-sivistys.html.  

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 19 - 27 / 27
Etusivu
web statistics