Kutsu perinneyhdistyksen keväiseen 10-vuotisjuhlaseminaariin

espoo.jpg

Espoon perinneyhdistys Aurora ry järjestää perinteisen kevätseminaarin, jossa julkistetaan yhdistyksen 10-vuotishistoriikki, kuullaan mielenkiintoisia alustuksia ja keskustellaan panelisteiksi lupautuneiden luottamushenkilöiden kanssa Espoon kulttuuriperinnön säilymisen näkymistä:

  • Millaisen Espoon tulevat sukupolvet kohtaavat?
  • Onko meillä malttia säilyttää historialliset kerrostumamme vai kuorrutammeko maiseman vain oman aikamme tehorakentamisen aikaansaannoksilla?

Seminaari on Auroran kappelissa, Heiniemenpolku 1,
sunnuntaina 23.5.2010 klo 15:00 - 16:45.

Seminaarin ohjelma

15:00 Seminaarin avaus ja yhdistyksen 10-vuotishistoriikin julkistaminen
          yhdistyksen pj. Martti Hellström ja historiikin kirjoittaja Aapo Kirvesniemi

15:10 Espoon kulttuuriperintökohteet
          Esko Uotila

15:20 Träskändan kartanon värikäs historia – aikamatka neljällä vuosisadalla
          Pirkko Kivimäki ja Mari Nevalainen

16:00 Träskändan ja Espoon muun rakennusperinnön tulevaisuus –
          yhteinen kulttuuriympäristömmekö?

          Paneelikeskustelu, johon osallistuvat mm:

          Tommi Laakso, kokoomuksen valtuustoryhmän pj. ja
          Tilakeskus-liikelaitoksen johtokunnan pj.
          Sirpa Hertell, vihreiden valtuutettu ja kaupunginhallituksen 1.varapj.
          Markku Sistonen, SDP:n valtuustoryhmän pj. ja kaupunginhallituksen 2. varapj.
          Jouni Mykkänen, Espoon seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja.

          Moderaattorina toimii Martti Hellström.

Kahvitarjoilu Auroran kappelilla klo 14:30 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

Espoon perinneyhdistys Aurora ry  

 
Kotiseutuposti 1/2010
Suomen Kotiseutuliiton jäsenkirje Kotiseutuposti 1/2010 on ilmestynyt.
 
Kotiseutupostissa kerrotaan JOY-kampanjavuoden avajaistilaisuudesta 14.1.2010. JOY Jokaisen Oma Ympäristö - Kulttuuriympäristökampanjan 2010 merkeissä on laadittu Kansalaisen kulttuuriympäristöopas. Kampanjasta löytyy lisätietoa osoitteesta www.joy2010.fi.
 
Kotiseutupostissa ennakoidaan syyskuussa järjestettäviä Euroopan rakennusperintöpäivi, joiden teema julkistetaan 16.3.2010. Kirjessä on monipuolisesti myös muuta kotiseutuasiaa. 
 
Artikkelisarja Aurora Karamzinista ja Träskändan kartanosta on valmis!

Träskändan kartanon perusti Carl Nathanael af Klercker 1700-luvulla Pitkäjärvestä laskevan pienen joen varrelle. Kartano siirtyi vuonna 1820 Carl Johan Walleenin omistukseen, kunnes Aurora Demidov (myöh. Karamzin) osti Träskändan isäpuoleltaan Walleenilta vuonna 1840. Kartanon kukoistuskausi ajoittui Aurora Karamzinin aikaan. Hän kehitti kartanoa ja uudisti kartanon ympäristön englantilaistyyliseksi maisemapuistoksi.

Träskändan kartano on todistanut Espoon kehittymistä maaseutumaisesta alueesta kehityshakuiseksi kaupungiksi. Se on palvellut sekä yhtenä maamme merkittävimmistä kulttuurikartanoista että kunnallis- ja vanhainkotina. Kartanopuisto on yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista ja sitä ylläpidetään nykyisin vahvistetun hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti lähtökohtana Aurora Karamzinin aikainen puisto. Kartanon päärakennus ja monet alueen rakennukset odottavat tyhjillään arvonsa mukaisia parempia aikoja.

Pirkko Kivimäen kirjoittama artikkelisarja luo kaaren Träskändan kartanon varhaisista vaiheista nykypäivään Aurora Karamzinin roolia korostaen. Artikkelit vahvistavat Träskändan kartanon aseman merkittävänä kulttuuriympäristönä ja keskeisenä historiallisten tapahtumien näyttämönä. Tätä perintöä nykyespoolaisten on vaalittava.

 
JOY - Kulttuuriympäristökampanja 2010 on avattu

JOY - Jokaisen Oma YmpäristöJOY Jokaisen Oma Ympäristö – Kulttuuriympäristökampanja 2010 avattiin 14.1.2010 Kansallismuseossa. Avajaisiin osallistui noin 200 eri yhteisöjen edustajaa.

JOY-kampanja on poikkeuksellisen tärkeä. Tarvitsemme laajaa, ruohonjuuritasolla toimivaa aktiivisuutta kulttuuriympäristön vaalimiseksi, totesi kampanjan suojelija Jorma Ollila avajaispuheessaan. Alkaneella kulttuuriympäristökampanjalla on myös tärkeä rooli oikeanlaisen, tasapainoisen ympäristötietoisuuden kasvattamisessa Suomessa.

Valtiovallan tervehdyksen esitti työministeri Anni Sinnemäki. Ministeritoivotti kampanjalle menestystä ja toivoi, että kansalaiset olisivat aktiivisia ja ottaisivat kantaa kulttuuriympäristönsä puolesta.

Erikoistoimittaja  Erkki Toivanen  esitteli Kulttuuriperintöjulistuksen, jonka joukko kampanjaan liittyneitä yhteisöjä allekirjoittivat. Avajaisissa julkistettiin myös Kulttuuriympäristöopas, joka valottaa kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman ympäristönsä muuttumiseen ja suojelemiseen. Kansallismuseo

Lisäksi avajaisissa esittelivät omia JOY-hankkeitaan rehtori Anna Lyytikäinen Kirkkonummen kansalaisopistosta, Äidinkielen opettajain liiton toiminnanjohtaja Anne Helttunen Mistä olet? -koulujen kulttuuriympäristöprojektista, järjestöpäällikkö Tarja Ketola Suomen luonnonsuojeluliitosta, projektipäällikkö Mia Saloranta Maaseutuasumisen teemaryhmästä, projektipäällikkö Johanna Henttinen Pitäjärinki-hankkeesta sekä puheenjohtaja Risto Piekka Sammattiseurasta.

Kulttuuriympäristöt ovat kansalaisille erittäin tärkeitä JOY-kampanjaan on ilmoittautunut tähän mennessä 115 järjestöä, liittoa ja muuta yhteisöä. Kampanjassa on mukana muun muassa Kansalaisopistojen liitto, Maa- ja kotitalousnaisten keskus, Marttaliitto, Suomen arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Kulttuuriperinnön Tuki ry, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen museoliitto ja WWF Suomi.

Kampanjaan osallistuvien suuri määrä sisältää selkeän sanoman: Kulttuuriympäristöt ovat kansalaisille erittäin merkittäviä, ja niiden säilyvyys huolestuttaa hämmästyttävän monia.

Aineistoa ja tiedotteita kampanjan avajaisista:
http://www.joy2010.fi/seminaariesityksia
Lue lisää...
 
Tuuliviirin tarina
Tuuliviiri - tuhansien tuulien tulkkiKari Pohjakallion kirjoittama kirja Tuuliviiri - tuhansien tuulien tulkki ilmestyi marraskuussa 2009. Tuuliviirin historia ulottuu aikaan ennen ajan­laskumme alkua. Nykyisten tuuliviirien aihemaailma on monipuolinen ja kiehtova. Jokaisen tuuliviirin taustalla on oma paikallinen tarinansa. Näistä aineksista Kari Pohjakallio toteutti kirjansa. Nyt hän haastaa aiheesta kiinnostuneet tarkkailemaan ympäristöään ja löytämään kotialueensa tuuliviirit.
Lue lisää...
 
Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt

Valtioneuvosto hyväksyi 22.12.2009 Museoviraston laatiman uuden luettelon Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, joka korvaa vuonna 1993 laaditun luettelon. Uuteen luetteloon sisältyy 1260 kohdetta, kun vanhassa  niitä oli 1772. Päätös tulee voimaan 1.1.2010.

Espoossa on 11 valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristökohdetta :
  • Espoon kirkonmäki
  • Espoonkartano
  • Helsingin höyrylaivareittien kesähuvila-asutus
  • Kauklahden rautatieasema
  • Otaniemen kampusalue
  • Pääkaupunkiseudun I maailmansodan linnoitteet
  • Snettans-Rödskogin kylä- ja viljelymaisema
  • Suuri Rantatie
  • Tapiola
  • Tarvaspään ateljeehuvila
  • Träskändan kartano
Luettelosta on jätetty pois vuoden 1993 luetteloon sisältyneet Smedsbyn-Hemtansin-Dåvitsbyn viljelymaisema, Gammelgårdin kylä, Karhusaaren huvila, Villa Koli, Villa Rulludd ja Villa Miniato.
 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 51 - 60 / 76
Etusivu arrow Tiedotteet
web statistics