Rakennusperintöpäivistä löytyy lisätietoa ja materiaalia verkosta osoitteesta
Euroopan rakennusperintöpäivät 2009
Espoon kunnantalo
Espoon ensimmäinen kunnantalo sijaitsee Kannunsillanmäellä. Espoo osti vuonna 1932 Villa Breidablickin. Talo paloi kuitenkin jo seuraavan vuoden tammikuussa. Kaupunki rakensi palaneen talon perustuksille 1933 kunnantalon, joka vielä korotettiin vuonna 1945 kaksikerroksiseksi. Talo oli Espoon kunnan- ja kauppalantalona vuosina 1933-1971. Vanhassa kunnantalossa toimii nykyisin musiikkiopisto.
Espoon kaupungintalo
Espoon nykyinen kaupungintalo valmistui vuonna 1971. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Castrén, Jauhiainen ja Nuuttila. Rakennuksessa on seitsemän kerrosta, joista kaksi sijoittuvat osittain maan alle.
Vuonna 2007 Espoon kaupunki käynnisti 550-juhlavuoden kunniaksi kansainvälisen arkkitehtikilpailun Espoon kaupungintalon ja virastokeskuksen uudistamiseksi. Palkintolautakunta valitsi voittajiksi neljä ehdotusta asettamatta niitä paremmuusjärjestykseen. Voittaneista ehdotuksista kolme esitti nykyisen kaupungintalon purkamista ja uuden rakentamista. Yhdessä ehdotuksessa esitettiin kaupungintalon uudistamista täydentävän rakentamisen keinoin.
Marraskuussa 2008 kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungintalon peruskorjauksesta ja uuden rakentamisesta järjestetään samanaikaiset suunnittelukilpailut. Valtuusto ratkaisee kaupungintalon kohtalon kilpailujen perusteella.
Kaupunginhallitus päätti 30.3.2009 palauttaa Espoon kaupungintalon ja sen lähiympäristön arkkitehtuurikilpailun ohjelman hyväksymisen uudelleen valmisteltavaksi. Nyt tavoitteena on, että kaupungintalon kohtalo viedään valtuuston päätettäväksi ilman uutta arkkitehtuurikilpailua.
Espoon valtuustosopimukseen 2009 - 2012 on kirjattu, että kaupungintalon kohtalosta päätetään vuonna 2010.
Museoviraston mielestä Espoon kaupungintalon suojelutarve on kartoitettava ja suojelu on ratkaistava asemakaavoituksen kautta.
Perinneyhdistyksen sivuilla järjestettyyn kyselyyn kaupungintalon purkamisesta tuli 29 vastausta. Enemmistö, 17 vastaajaa, vastusti purkamista.