Helka Tervon kansakoulumuistoja

Olen syntynyt vuonna1944. Kävin kansakoulun vuosina 1951 – 1954 Petaksen kansakoulussa, joka sijaitsi Petaksen kartanossa. Kartano on jo purettu. Koulumatkaa oli kaksi kilometriä. Koulussa oli kuusi luokkaa. Minä kävin sitä neljä vuotta. Luokallani oli noin 25 oppilasta.

Tyttöjen kouluasusteena oli mekko tai hame ja sen päällä esiliina. Varakkaammilla oli koristeina rimpsuja. Käytös oli kohteliasta, tytöt ”niiata niksauttivat” ja pojat kumarsivat. Lakit otettiin pois sisään tullessa.

Opettaja oli lempeä keski-ikäinen nainen. Hän sinutteli meitä. Me kutsuimme häntä opettajaksi. En muista, että meillä olisi ollut erimielisyyksiä. Itse olin kiltti ja hiljainen tyttö. Vanhempani kannustivat olemaan ahkera ja lukemaan läksyjä, että pääsisin aikanani oppikouluun.

Koulun vahtimestari ja keittäjä-täti asuivat koulun tiloissa. He olivat vanhempieni tuttuja, mukavia ihmisiä. Heidän lapsensa kävivät samaa koulua.

Aloitin samaan aikaan koulun lapsuudenystäväni kanssa. Soittelemme ja tapaamme silloin tällöin, vaikka hän asuu Saksassa.

Tavallinen koulupäivä alkoi virrellä tai rukoushetkellä. Sitten saattoi olla lukemisen alkeita ja seuraavalla tunnilla laskentoa ja ehkä piirustusta päivän päätteeksi (lempiaiheeni).

Koulussa opetettiin 1. ja 2. luokalla lukemista, laskemista, ympäristöoppia, piirustusta ja kirjoittamista. 3. ja 4. luokalla oli maantietoa ja historiaa, lisäksi käsitöitä. Ensimmäiset koulukirjani olivat Aapinen, laskukirja myöhemmin maantieto.

Luin kiltisti kotona läksyt ja tein tehtävät. Äiti auttoi, jos oli vaikeita tehtäviä, varsinkin käsitöissä. Koulussa tehtiin ensimmäisellä ja toisella luokalla käsitöissä patalappu, kaulahuivi, ja kanavatöitä. Kolmannella ja neljännellä luokalla tehtiin nukke ja sille vaatteet.

Koulussa harrastettiin liikuntaa. Kesällä pelattiin ulkona neljää maalia. Talvella hiihdettiin. Hiihtokilpailujakin oli.

Välitunnit olivat noin 15 – 20 minuutin pituisia. Välitunneilla hypättiin narua, leikittiin hippaa ja juteltiin tyttöjen kesken.

Koulussa ruokailimme luokassa. Pulpetin kannet nostettiin ylös. Keittäjä toi isossa ämpärissä ruuan luokkaan ja opettaja jakoi sen.

Kerran oli koulussa rokotus. Hammaslääkäriin marssimme parijonossa Viherlaaksoon tohtori Hölsän vastaanotolle.

Lomia ja juhlia koulussa oli syksyllä muutaman päivän mittainen perunannostoloma. Joululoma kesti loppiaiseen saakka. Hiihtoloma kesti ehkä viikon, Kesäloma kesti kolme kuukautta. Kouluretkiä koulussa teimme Helsinkiin Eläinmuseoon ja Kansallismuseoon.

Koulun joulujuhlassa ohjelmassa oli jouluevankeliumi ja muutama tonttuleikki. Juhlat olivat mukavia. Olimme koristelleet luokankin.

Kesälomalle lähdettäessä oli koko koulun yhteinen kevätjuhla. Sielläkin oli mukavia esityksiä. Itse muistan olleeni kerran kevätnäytelmässä Sinivuokko.

Kouluajalta muistoissa on, että minusta oli mukava käydä koulua. Ikävin tapaus oli, kun luokkatoverini lunttasi minulta laskennonkokeessa. Opettaja pyysi tietenkin molemmat jäämään tunnin jälkeen. Syyllinen en ollut minä ja oikeus voitti.

Kansakoulun jälkeen sain lisää kavereita, jotka siirtyivät yhtä aikaa kanssani Viherlaakson oppikouluun.