Espoolaista teollisuuden perintöä

Markku Salminen 2015

Espoossa on toiminut lukuisia teollisuusyrityksiä eri aikakausina. Monet kaupunki- ja paikalliskeskukset ovat syntyneet teollisuuden ja niihin liittyvien liikenneväylien yhteyteen.

Tiiliteollisuus kehittyi merkittäväksi työllistäjäksi Espoonlahden ja Kauklahden alueilla jo 1800-luvun lopulla. Helsingin rakentaminen ja höyrylaivaliikenteen aloittaminen antoivat hyvän pohjan tiilituotannon kehittämiselle.

Helsingin ja Turun välisen rantaradan Pasila–Karjaa -rataosa valmistui vuonna 1903. Radan varrelle tuli lisää asutusta ja teollisuutta erityisesti Kauklahteen, Leppävaaraan, Kiloon ja Kauniaisiin. Kauklahteen perustettiin 1920-luvulla lasitehdas, joka jatkoi toimintansa vuoteen 1952 asti. Tehtaan päätuotteina olivat koristelasi, talouslasi ja apteekkilasi.

Lindholmin saha toimi pitkään nykyisen Espoontorin paikalla. Leppävaarassa toimi mm. lipputehdas ja kivilouhimoita. Monet yritykset olivat keskittyneet nimenomaan radan varteen, sillä Länsiväylän edeltäjä Jorvaksentie valmistui vasta vuonna 1937.

Keran keramiikkatehdas toimi vuosina 1917 – 1958. Alun perin kattotiiliä valmistanut yritys saavutti merkittävän aseman keramiikan tuottajana, jonka valikoimaan kuului niin taloustavaraa kuin koriste-esineitäkin.

1900-luvulla teollisuus monipuolistui ja Espooseen nousi lukuisia teollisuuslaitoksia eri toimialoille. Televan tehtaat Mäkkylässä, Nokia monet toimipisteet, Orionin tehdaslaitokset ja Nesteen torni ovat olleet ja ovat osin edelleen merkittäviä merkittäviä työllistäjiä. Weilin & Göösin painotalo Tapiolassa on nykyisin monen museon ja muun yhteisön toimitilana.