Espoolainen pelimannimusiikki

toim. Martti Hellström

Tänään pelimannimusiikkivoi Espoossa vallan mainiosti. Sitä voi opiskella mm. Espoon musiikkiopistossa. Toisin oli 70 vuotta sitten. Suomessa oli harrastettu kansamusiikkia satoja vuosia, mutta 1950-luvulle tultaessa kiinnostus oli hiipunut. Seuraavalla vuosikymmenellä alkoi kuitenkin suuri nousukausi. Silloin syntyivät monet kansanmusiikkijuhlat, kuuluisinlienee Kaustisilla. Monet pitäjät tunnettiin pelimannipitäjinä, mutta Espoo ei kuulunut tuolloin tuohon joukkoon. Vielä 1970-luvun alussa ajateltiin yleisesti, ettei Etelä-Suomessa tunneta eikä osata soittaa aitoa kansanmusiikkia.

Leikarit – ”Espoon kaupungin hoviorkesteri”

Vuonna 1974 joukko soittotaitoisia opettajia kokoontui muutaman kerran soittelemaan keskenään pelimannimusiikkia Lintuvaaraan. He kutsuivat itseään Harakan pelimanneiksi. Mukana olivat mm. Tapio Koski ja Reino Harjunkoski.

Kevättalvella 1975 idea oli kypsä. Soittajat perustivat yhtyeen ja kastoivat se Leikareiksi. Leikari-sana tarkoittaa vanhastaan pelimiestä, leikin ja laulun johtajaa. Alkoi pian 50 vuotta kestänyt musiikkimatka.

Ensimmäisiä tosi merkittäviä keikkoja oli esiintyminen heinäkuussa Glimsissä. Ei vain siksi, että esitys näytettiin TV:ssä, vaan ennen kaikkea siksi, että esitykseen saatiin mukaan oikea vanhan kansan pelimanni Martin Hellström (1898-1989), josta tuli leikareille tärkeä oppi-isä. Hän johdatti yhtyeen 1800-luvun pelimannitunnelmiin.

Leikareilla on ollut todella monipuolista toimintaa. He ovat keränneet kansansävelmiä, tuottaneet nuottijulkaisuja ja äänittäneet levyjä. Ensimmäinen levy ilmestyi vuonna 1978. Heitä on kuultu radiossa ja tv:ssä. Leikarit ovat soittaneet uusmaalaista ja erityisesti espoolaista kansamusiikkia. Ohjelmisto on laajentunut ajan mittaan. He ovat kouluttaneet jälkikasvua: uusia pelimanneja. He ovat esiintyneet häissä ja hautajaisissa, Espoon kaupungin monissa tilaisuuksissa päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Koulukeikkoja oli tehty vuoteen 2005 mennessä yli sata. Näissä tilaisuuksissa on soitettu ja laulettu ja jaettu kansanmusiikkitietoa ja valistusta. Leikarit ovat esiintyneet paitsi eri puolilla Suomea myös eri puolilla maailmaa jopa Japanissa, Pohjois-Koreassa ja Yhdysvalloissa. 30 ensimmäisen vuoden aikana esiintymisiä kertyi yhteensä 750!

Leikareilla on hyvä maine. He ovat osallistunut useisiin pelimanniyhtyeiden SM-kisoihin. Mestaruuskin on tullut kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1986.

Yhtye toimii edelleen. Leikareissa on useita pelimanneja, jotka soittavat myös muissa yhtyeissä. Useimmiten ryhmä esiintyy 4 – 8 soittajan vahvuisena. Soitinvalikoimaan kuuluvat: viulu, mandoliini, klarinetti, harmonikka ja basso.

Lähde:

Mäkinen, Tapani 2005. Leikarit 30 vuotta. Espoo, Leikarit ry.
https://kamukanta.fi/toimija/leikarit/