Espoon tie sivistyskaupungiksi

Kulttuuriperintöä
Innovaatioita

Askeleita sivistyksen tiellä

Vuonna 2024 Espoon perinneseura keskittyy teemaan Espoon tie sivistyskaupungiksi. Julkaisemme vuoden mittaan artikkeleita teemaan liittyvistä aiheista ja järjestämme tähän liittyviä tilaisuuksia.

Osa aineistosta on julkaistu aikaisemmin perinneseuran verkkosivuilla. Sivuston kuvituksessa on käytetty tekoälyn tuottamia kuvia.

Puheenvuoroja sivistyskaupungista

Sampo Suihko 26.2.2024Sampo Suihkon puheenvuoro teemasta Espoon tie sivistyskaupungiksi

Sivistyskaupungin vaiheita

Espoon kansakoulut

Espoon perinneseura julkaisu vuosina 2012 – 2015 artikkelisarjan Espoon kansakouluista sekä oppilaiden ja opettajien koulumuistoja. Aineiston pohjalta julkaistiin vuonna 2015 kirja Espoolaisia kansakoulumuistoja.

Espoon kansakoulutSiirry Espoon kansakouluja vuosina 1873-1977 esitteleville sivuille.

Oppilaat ja opettajat muistelevatLue espoolaisten opettajien ja oppilaiden muistoja kansakouluajalta.

Koulutus Espoossa 1970-2020-luvuilla

Espoon 50 vuotta kaupunkina -juhlavuonna 2022 Espoon perinneseura toteutti artikkelisarjan koulutuksesta Espoossa 1970-luvulta 2020-luvulle. Mukana on sattumuksia ja mielenkiintoisia tapahtumia kuudelta vuosikymmeneltä eri koulumuodoista varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Koulutus Espoossa 1970-2020-luvuillaTutustu Espoon koulutuksen vaiheisiin 1970-luvulta nykypäivään.

Sivistyksen kulmakivet

Sivistyksen perusta

Sivistyksen käsitteestäMitä sivistys on? Tutustu käsitteen historiallisiin ja nykyajan tulkintoihin.

Kulttuuriperintö ja museot

Träskändan kartano ja Aurora KaramzinPirkko Kivimäki kirjoitti 2010-luvulla artikkelisarjan Träskändan kartanosta ja Aurora Karamzinin elämästä ja toiminnasta.

Lastenkulttuuri ja taidekasvatus

Varhaiskasvatus ja perusopetus

Lukiot ja ammattioppilaitokset​

Yliopisto ja ammattikorkeakoulut

Kirjallisuus ja kirjastot

Espoon kirjastot sivistyksen tukenaLue Espoon kirjastojen historiasta ja tämän päivän toiminnasta.

Espoon perinneseuran julkaisutTutustu Espoon perinneseuran julkaisemiin kirjoihin ja perinnekauppaan.

Musiikki, kuvataiteet ja tanssi

Veistoksia ja muistomerkkejä EspoossaTutustu vuosina 2010-2012 kerättyyn tietoon ja kuviin espoolaisista veistoksista ja muistomerkeistä.

Vallgrenit viihtyivät RuukinrannassaHavis Amanda -veistoksesta tunnetuksi tullut Ville Vallgren asui vaimonsa Viivi Paarmio-Vallgrenin kanssa 1900-luvun alkupuolella huvilassaan Ruukinrannassa.

Teatterit

Teatteri Hevosenkengän tarinaKatso ja kuuntele tarina Teatteri Hevosenkengän historiasta ja toiminnasta teatterinjohtaja Kirsi Sirenin kertomana.