Muonamies

Tarja Rae

Sofia sisaruksineen asui Hagalundin kartanon mailla Tapiolassa pienessä muonamiehen torpassa 1800-luvun loppupuolella. Sofian isä oli kartanolla töissä ja sai palkaksi ruokatarvikkeita, viljaa ja perunoita. Hän sai myös pienen rahapalkan, mutta se ei riittänyt perheen elantoon.

Äiti oli töissä kartanon navetassa ja myös lapset tekivät töitä. Kesällä lapset keräsivät metsästä koivunoksia ja varpuja. Talvella niistä tehtiin luutia. Isä kävi myymässä lasten tekemät luudat Helsingin kauppatorilla. Näin saatiin perheeseen lisätuloja, joilla voitiin hankkia lapsille kenkiä ja vaatteita.

Sofian koti oli köyhä, mutta kaikki perheenjäsenet pitivät toisistaan hyvää huolta. Perheen isän mielestä se oli suurinta rikkautta! Kaikki muonamiehet eivät osanneet lukea, mutta Sofianpa isä osasi, sillä hän oli saanut käydä lukkarin pitämää kiertokoulua. Hän oli saanut lukkarilta lahjaksi virsikirjan, jota lukemalla lukutaito säilyi.

Sofian isä oli kiitollinen siitä, että sai olla muonamiehenä juuri Hagalundin kartanossa, sillä siellä oli myös koulu, jossa hänen lapsensa saivat oppia lukemaan.

Luku- ja kirjoitustaidon alkutaival