Sivistyskaupunki Espoo – liikunta, musiikki ja kuvataide
Kata Aaltonen
Kuinka sivistys tulisi tänä päivänä ymmärtää?
Sivistys, vapaa-ajan palvelut ja viihtyminen ovat tärkeä osa kuntien elinvoimaisuutta. Niillä on myös äärimmäisen tärkeä merkitys vaikkapa sairauksien ja syrjäytymisen ennaltaehkäisemisessä. Monet näistä palveluista eivät ole lakisääteisiä, mutta kuntalaisten kannalta todella merkittäviä. Niiden taloudellinen vaikutus tulee vain viiveellä, mutta voidaan arvioida, että sijoitettu euro tulee moninkertaisena säästönä takaisin vaikkapa sotemenoissa. Liikunta, kulttuuri ja monipuoliset harrastukset kuuluvat kaikille. Kulttuuriala on myös varsin merkittävä työllistäjä.
Mitä on sivistys? Sanakirjamääritelmän mukaan se on koulussa tai muuten saatua oppia, tietoa ja taitoa, mutta myös ihmisen henkistä, sisäistä kehittyneisyyttä ja kypsyyttä.
Sivistys ei ole vain ylellisyyttä, vaan keskeinen osa ihmisenä kehittymistä. Se ulottuu koulutuksen ja oppimisen lisäksi henkiseen ja sisäiseen kasvuun, ja on myös keskeinen tekijä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa.
Liikuntaa Espoossa
Liikunta on keskeinen osa sivistystä ja hyvinvointia. Espoon Työväenopiston kyselyyn liikunnan merkityksestä muutama vastaus keväällä 2024 Tapiolassa:
”tanssi on vain yksi osa liikuntaa”
”liikunta on elämäntapa”
”tanssi on taidetta ja – tanssissa tiivistyy musiikki ja kehon liike”
Jo 1900-luvun alkupuolella on perustettu yhä toimivia urheiluseuroja. Kaupungiksi julkistamisvuonna 1972 kaupungissa toimi 13 urheiluseuraa. Vuonna 2024 niitä oli jo yli 40. Kaikkea uutta tarjotaan, kuten padel-kenttiä ja frisbeegolf-ratoja on useita sekä koreja koulujen pihoilla.
Espoon kaupunki panostaa vahvasti liikuntapalveluihin. Liikunnan ja urheilun tulosyksikkö vastaa kaupungin liikunta- ja urheilutoiminnasta. Liikunta ja urheilu -tulosyksikkö | Espoon kaupunki
Kaupungin liikuntapalvelut tarjoaa ohjatun liikunnan ryhmiä espoolaisille, joille säännöllinen liikunta on terveyden kannalta erityisen tärkeää tai jotka liikkuvat terveytensä ylläpitämiseksi liian vähän. Maksutonta liikuntaa voivat olla esim. ohjatut kauppakeskuskävelyt erilaiset liikuntatapahtumat tai vaikkapa ranta-ashahit.
Liikunta on sivistystä, jos mikä: se on kunnon ja jaksamisen pohja. Se on mielenterveyttä ylläpitävää, mutta saattaa olla jopa tie tulevaan ammattiin. Futis ammatiksikin voi onnistua korkeakouluissa tai erilaisissa oppilaitoksissa, jossa voi kouluttautua liikunta-alan – tai toisaalta viestinnän, johtamisen, henkilöstöhallinnon tehtäviin.
Musiikkia monipuolisesti
Espoon musiikkiopisto EMO on Espoon suurin ja vanhin taideoppilaitos, joka antaa taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista monipuolista ja laadukasta opetusta. EMO antaa poikasilleen hyvän pohjan musiikin elinikäiseen harrastamiseen ja mahdollisuuden työurallekin.
Vanhoja, yhä toimivia musiikin tuottajina meillä on esim. Leikarit (1975), Espoon pelimannit (1975) ja Esbo puhallinorkesteri (1972) ja erinäiset kansanmusiikkiryhmät. EPO eli Espoon puhallinorkesteri on sinfoninen puhallinorkesteri, joka taipuu soittamaan monenlaista musiikkia. Se on esiintynyt itsenäispäivän juhlissa, raveissa, kauppojen eteisissä. Yksi tärkeä tapahtuma on vanhojen tanssit Kaitaan lukiossa (nykyisin Matinkylän lukio).
Juvenalia taas on laajentanut musiikkiteatteria nuorempiin. Yli kymmenen vuotta sitten opiskelijoiksi otettiin yli 16-vuotiaita. Neljä vuotta sitten aloitettiin lasten ryhmät 7-10-vuotiaille.
Espoossa on lukuisia yksityisiä musiikkikouluttajia.
Myös seurakunnat tarjoavat monipuolista musiikkikoulutusta.
Espoon kaupunki tarjoaa paljon edullisia ja maksuttomia harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Harrastuksia järjestetään esimerkiksi kouluilla, liikuntapaikoilla, kulttuuritiloissa, kirjastoissa, nuorisotiloissa ja yhteistyökumppanien omissa tiloissa.
Lastenkulttuuria
Lasten kulttuurikeskus Aurora tarjoaa taide-elämyksiä koko perheelle. Museo Leikissä pääsee tutustumaan leluihin ja leikkeihin eri ajoilta. Lastenteattereissa saa eläytyä kiehtoviin tarinoihin ja jännittäviin seikkailuihin. Espoon kulttuuritaloista sekä kirjastoista löytyy monipuolista toimintaa kaikenikäisille lapsille satutuokioista työpajoihin, elokuviin ja konsertteihin.
Kuvataide Espoossa
Espoon ensimmäinen julkinen veistos Sakari Vapaalahden Raivaajapatsas paljastettiin Laajalahden kirjaston edessä vuonna 1976.
Kaupungin tarjoama kuvataideopetus perustuu koulujen opetussuunnitelmiin. Pääasiallisesti kuvataide on kaupallisten laitosten/toimijoiden vastuulla enemmän harrasteperusteella.
Kuvataiteen perusopetuksessa perehdytään monipuolisesti kuvataiteen eri tekniikoihin, työvälineisiin ja historiaan. Samalla opettelemme tuomaan omia ajatuksiamme, tunteitamme ja havaintojamme näkyvään muotoon.
Kuvataide on ajatusten, tunteiden, havaintojen, toiveiden, muistojen ja tietojen saattamista näkyvään muotoon. Muoto annetaan erilaisten materiaalien ja tekniikoiden avulla: maalaamalla, piirtämällä, muovailemalla, kuvaamalla, veistämällä, animoimalla, rakentamalla. Kuvallisen ilmaisun taidot kehittyvät vähitellen katsomalla, keskustelemalla ja teoksia työstämällä. Oppilaat perehtyvät myös visuaaliseen kulttuuriin taidehistorian, nykytaiteen ja median kuvien avulla. Näyttelykäynnit ja taiteiluretket kuuluvat opetukseen.
Opetusryhmissä kokeillaan ja harjoitellaan erilaisia taiteellisia työskentelytapoja ikätasolle sopivalla tavalla. Tekniikat, materiaalit ja tekemisen tavat tulevat nuorimmille oppilaille tutuiksi leikin ja hauskojen oivallusten kautta. Opetus kehittää myös ryhmässä toimimisen taitoja ja kommunikaatiokykyä.
Teini-ikäiset oppilaat opiskelevat itsenäistä työskentelyä korostavissa työpajoissa, joissa oppilaat keskittyvät itseään eniten kiinnostavaan kuvataiteen alaan asiantuntevan opettajan opastamina. Oman jutun voi valita kymmenistä eri työpajavaihtoehdoista, jotka vaihtelevat keramiikasta pelisuunnitteluun ja taidegrafiikasta valokuvaukseen.
Sekä klassisia että nykyaikaisia tekniikoita sisältävien kuvisopintojen tavoitteena on asteittainen totuttautuminen pitkäjänteiseen ja itseohjautuvaan työskentelyyn sekä oman visuaalisen ilmaisun kehittyminen. Ja mahdolliseen työuraankin?
Mainitsemisen arvoista on kaupungin kaupunkikuvan elävöittäminen taiteella. Espoon kaupunginmuseo on asentanut kesällä 2024 kuvateosten ryhmän Matinkylä-Olarissa Länsiväylän alittavaan kevyenliikenteen tunneliin.