Kouluni
Olen syntynyt 1944. Kävin kansakoulun Viherlaakson piirin kansakoulussa vuosina 1951 – 1955. Koulu oli vanha puukoulu. Se on purettu. Sen paikka oli nykyisen Tammikummun vanhainkodin pihalla. Koulumatkaa minulla oli 200 – 300 metriä, jonka kävelin. Koulussa oli 5 luokkaa ja minä kävin kyseistä koulua 5 vuotta. Luokillani oli 25 – 35 oppilasta.
Kouluaikaisesta vuorovaikutuksesta
Opettajia kunnioitettiin ja teititeltiin, ei vastustettu, oltiin aika kilttejä. Tytöt pukeutuivat hameisiin ja usein oli myös esiliina. Monella oli pitkät hiukset ja letit. Koulun muun henkilökunnan suhteet oppilaisiin olivat mielestäni hyvät. Muutamiin entisiin oppilaisiin olen vieläkin yhteydessä.
Koulunkäynti
Koulupäivien pituus oli 4 – 5 tuntia. Koulussa opetettiin laskentoa, ainekirjoitusta, maantietoa, äidinkieltä, kielioppia, yhteiskuntaoppia, piirtämistä.
Aapinen oli ensimmäinen koulukirjani. Miten suhtauduin läksyihin? Joskus tuntui vähän kurjalta, mutta olihan ne pakko tehdä.
Käsitöissä koulussa kudottiin ja virkattiin esim. sormikkaita ja lapasia. Virkattiin pölyrättejä. Ommeltiin esiliinoja ja puolihameita, tyynyliinoja, pyyhkeitä ym.
Voimistelutunneilla oli voimistelua ja pallopelejä. Välitunti oli noin 15 minuuttia. Välitunneilla hypättiin narua ja barbia, kannettiin toisiamme ”kultatuolissa”, oli piirileikkejä, polttopalloa, kymmenen tikkua laudalla, vaihdettiin kiiltokuvia keskenämme.
Ruoka tuotiin ainakin alkuun koululle isoissa maitotonkissa, joista ne jaettiin luokkiin ämpäreissä ja opettaja jakoi ruuan luokassa oppilaille.
Lääkärintarkastuksia oli kyllä, en muista kuinka usein.
Lomat ja juhlat koulussa
Koululomista muistelen, että joululoma olisi ollut kaksi viikkoa. Perunannostoloma syksyllä oli viikon. Kesäloma oli 3 kuukautta. Koulusta tehtiin retkiä Helsinkiin eri museoihin.
Koulun joulujuhlassa oli joulunäytelmä, tontut esiintyivät ja piirileikin muodossa laulettiin joululauluja.
Kevätjuhla oli koko koulun yhteinen juhla.