Heli Elorannan koulumuistoja

Olen syntynyt vuonna 1966. Kouluni olivat Auroran koulu ja Leppävaaran koulu. Aloitin vuonna 1974 Auroran koulussa, jossa kävin kaksi vuotta. Sitten muutiin Leppävaaraan. Luokkia oli kuudenteen luokkaan asti. Oppilaita luokillani oli noin 20 – 25.

Auroran koulu oli pieni, mukava ja rauhallinen. Koulumatkaa kotoani sinne oli 1 – 2 kilometriä. Kuljin matkan jalan.

Minun aikanani koulua kunnioitettiin. Oppilaat olivat kilttejä. Opettajaa teititeltiin tai sanottiin puhuteltaessa opettajaksi.

Minun vaikeuteni oli se, että opettaja ei ymmärtänyt, mitä on lukihäiriö, vaan kohteli minua idioottina, kun en oppinut lukemaan samaan aikaan muiden kanssa.

En muista, miten vanhempani suhtautuivat koulunkäyntiini. Sen muistan, että koulun vahtimestari leikki ulkona välitunneilla oppilaiden kanssa.

Koulunkäynnistä en osaa kertoa paljoakaan. Tavanomainen koulupäivä alkoi klo 9.00 aamulla. Koulu päättyi kello 13.30 tai klo 14.00. Koulussa oli ihan mukavaa.

Kouluaineina oli: lukeminen, laskento, yhteiskuntaoppi, kirjoitus, äidinkieli, käsityöt, kuvaamataito jne. Käsitöissä ommeltiin käsin patalappu ja kudottiin lapasia.

Muistan, että ensimmäinen koulukirjani oli aapinen. Muita kirjoja oli laskento/matematiikan kirja. Läksyistä en tykännyt, kurjaa, lintsasin usein.

Liikuntaharrastuksina oli voimistelua ja liikuntaa tamburiinin tahdissa. Välitunti oli noin 15 – 20 minuuttia. Sinä aikana leikittiin, juostiin kilpaa tai tapeltiin poikien kanssa.

Koulussa oli ilmainen ruoka. Lääkärintarkastus oli 1 – 2 kertaa vuodessa.

Koulussa oli joululoma ja kesäloma. Joululoman alkaessa oli koulussa joulujuhla. Tavallinen ohjelma: oli tontut, enkelit, joulupukki ja teatteriesitys. Kesälomalle lähdettäessä oli koulun yhteinen kevätjuhla.