Vilho Åstrand muistelee

Olen syntynyt vuonna1924 Nuuksiossa Histan kartanossa, jossa vanhempani olivat töissä. Kävi kansakoulun Nuuksion vanhassa koulussa. Aloitin koulun vuonna 1931 ja sain päästötodistuksen vuonna 1937.

Nuuksion vanha koulu toimi silloin supistettuna kouluna. Pohjois-Espoo oli harvaan asuttua seutua, jossa suomenkielisiä kouluikäisiä lapsia oli vähän. Lasten alakoulu toimi kesästä syksyyn. Syys- ja kevätkaudella kansakoulun yläluokkia opetettiin samassa luokkahuoneessa siten, että ykkös- ja kakkosluokat olivat vasemmalla puolella huonetta ja kolmas ja neljäs luokka oikealla puolella. Kun toisella puolella luokkaa opetettiin ääneen, toisella puolella oppilaat joko kirjoittivat tai laskivat.

Kouluun kuljettiin kävellen eväät, voileivät ja maitopullo koulurepussa. Minun kouluaikana opettajana oli Ida Niiranen. Hän oli hyvä kurinpitäjä. Hänen aikanaan koulusta ei pinnattu. Kerran kun olin kotona kuumeessa, Ida tuli illalla meille kotiin katsomaan, miksi Vilho ei tullut kouluun.

Muistan Ida Niirasen hyvin energisenä opettajana. Nurkassa seisominen oli yksi hänen ahkerasti käyttämä rangaistuksensa. Jos laskento ei alkanut sujua, sai mennä sunnuntaina Ida Niirasen luokse lisäopetusta saamaan. Tämä auttoi, kyllä laskutehtävät jatkossa sujuivat.

Juho Aarnio oli meillä käsityönopettajana. Koulun eteisessä oli höyläpenkki veistonopetusta varten. Siinä höylättiin leipälautoja ja muita helppoja puutöitä.

Ida Niiranen opetti kaikkia aineita myös voimistelua. Voimistelilajeina olivat talvella hiihto, kesällä juoksu ja pallopelit. Hiihtokilpailut ja urheilukilpailut kuuluivat koulun ohjelmiin. Histan eli Nuuksion koulu tunnettiin monista kilpailuvoitoistaan. Kilpailuissa menestymiseen vaikutti ahkera harjoittelu. Talvella käytettiin harjoitteluun välitunnitkin. Opettaja oli asiassa mukana, eikä suuttunut, jos joku hiihtoharjoittelun vuoksi myöhästyi tunnilta.

Kouluaikana tehtiin myös luontoon retkiä. Syksyisin poimittiin sieniä ja marjoja ja tutkittiin luonnonkasveja.

Koulussa oli myös harrastustoimintaa, oli mm. näytelmäkerho ja laulukuoro. Kerhossa opittuja näytelmiä ja muita ohjelmia esitettiin aina koulun juhlissa.

Muistan myös koulussa käyneen koulutarkastajan. Minun aikanani meillä oli koulussa myös lääkärintarkastus.