Erja Hännisen kansakoulumuistoja

Olen syntynyt 1960 ja käynyt Espoon Viherlaakson kansakoulun. Kouluni oli keltainen rapattu talo. Viihtyisä koulu. Koulumatkani oli noin puolitoista kilometriä. Kuljin sen jalan.

Koulussa oli kuusi luokkaa. Minä kävin kyseistä koulua kuusi vuotta. Luokillani oppilasmäärä vaihteli 17 ja 35 välillä.

Vuorovaikutuksesta: Tervehtiminen kuului hyviin tapoihin siihen aikaan. Määrättyjä opettajia sai sinutella, ei kaikkia. Opettajat kohtelivat kaikkia muistaakseni samalla lailla. Riidat selvitettiin, jos niitä oli, osapuolet ja opettaja keskenään. Tai sitten mentiin johtajaopettajan puhutteluun ja seisomaan välitunniksi opettajanhuoneen oven viereen (arestiin). Vanhempieni suhteet kouluun ja koulunkäyntiini olivat tietääkseni ihan hyvät.

Koulun ruokalan/keittiön henkilökunta oli tosi mukava. Siellä oli parhaan kaverini äiti työssä. Talonmies oli tosi hauska ja ystävällinen oppilaille, vaikka joskus oltiin vähän ilkeitä ja tehtiin pientä jäynää.

Parhaan kaverin sain alaluokalla, ja koko kouluajan olimme kavereita aina kansalaiskouluun asti. Sitten tiet erkanivat, kun hän muutti kauemmaksi.

Koulunkäynti: Kello 8.00 kouluun ja kello 13.00 – 14.00 pääsin kotiin. Yläluokilla oli pitempiä päiviä, joskus iltapäivällä kolmeenkin asti. Kouluaineita muistuu mieleen: luonnontieto, matikka, maantieto, historia. Ensimmäinen koulukirjani oli Aapinen. Muita kirjoja oli laskukirja, maantieto, historia, luonnontieto.Läksyihin suhtauduin vaihtelevasti.

Käsitöinä koulussa kudottiin, virkattiin ja ommeltiin sukkia, lapasia, pannulappuja, kassi, hame, paita, pusero ym.

Koulun sisäliikunnassa oli koripalloa, telinejumppaa. Ulkoliikunnassa oli luistelua, hiihtoa ja pesäpalloa.

Välitunnit olivat 15 minuutin pituisia. Välitunnilla hypättiin hyppynarua, kymmentikkua laudalla ja ruutua sekä pelattiin jalkapalloa.

Ruokatunti oli vähän pitempi. Koulussa oli oma keittiö ja ruokala. Toiset söivät luokassa.

Muistaakseni meillä oli lääkärintarkastus joka toinen vuosi. Terveydenhoitajalla käytiin useammin.

Koulun lomat ja juhlat olivat hiihtoloma 1 viikko, joululoma 3 viikkoa ja kesäloma 2½ kuukautta. Koulusta tehtiin retket Suomenlinnaan ja Porvooseen.

Koulun joulujuhlan ohjelmassa oli joulukuvaelma, laulua, tonttuleikkejä ja Tiernapojat.

Kesälomalle lähdettäessä oli koulun yhteinen kevätjuhla juhlasalissa.

Koulusta jäi hyvät muistot, vaikka olin pitkään poissa koulusta kun sairastuin.

Miten muutuin koulunkäyntini aikana? Enpä osaa sanoa. Toivottavasti sain viisautta enemmän.