Järvenperän uusi kotikaupunkipolku on avattu

  • Auroran promenadi ja Huviretki toimivat myös kännykässä mobiiliversiona
  • Espoossa nyt jo yli 100 km kotikaupunkipolkuja

Järvenperän uudella kotikaupunkipolulla on 23 kohdetta ja noin 4 km kartalle merkittyä reittiä. Aurora Karamzinin jalanjäljissä kulkeva kotikaupunkipolku muodostuu promenadista Träskändan kartanon puutarhassa sekä huviretkestä lähikulmilla, robotteja unohtamatta. Tarkoituksena on edistää uusien asukkaiden kotiutumista ja syventää vanhojen kotiseutusuhdetta. Myös satunnaiselle vieraalle kotikaupunkipolku tarjoaa monipuolisen näkökulman paikkakunnan merkittävyyksiin.

jarvenpera

Kotikaupunkipolun kohteet esittelevät Järvenperän historiaa ja nykyaikaa, luontoa ja kulttuuria, rakennusperintöä sekä merkittäviä henkilöhahmoja. Reitti käy keskiaikaisen Kuninkaantien parhaiten säilyneellä osuudella. Se kiertelee Träskändan kartanopuistossa, jossa viihtyvät pähkinänakkelit, lehtopöllöt sekä erittäin harvinainen aarniseppä. Kulkija voi kuvitella, millaista oli aatelisten elämä juhlineen ja murheineen. Rakennukset kertovat tyylikausista ja yhteiskunnan kehityksestä, erikoisuutena keisari Aleksanteri II:a varten rakennettu käymälä. Tarina jatkuu kartanoaikaa seuranneeseen uudisrakentamiseen ja modernisaatioon aivan näitä päiviä myöten. Esittelyssä on nykytaidetta sekä lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurorassa toimiva Käsityökoulu Robotti.

Järvenperän kotikaupunkipolun on toimittanut Pauli Saloranta Espoon Kaupunginosayhdistysten Liiton hankkeena, jota rahoittivat Museovirasto, Svenska Kulturfond ja Espoon kaupunki. Apuna on ollut työryhmä, johon ovat kuuluneet Aapo Kirvesniemi, Jouko Kivimäki, Karl-Gustav Lundell, Leo Naumoff ja Esko Uotila, edustaen Järvenperän omakotiyhdistystä, Pro Espoonjoki ry:tä ja Espoon perinneseuraa. Tietoja on saatu Espoon kaupunginmuseolta, kaupunkisuunnittelukeskukselta ja ympäristökeskukselta sekä Järvenperän koululta. Käytetty kirjallisuus on lueteltu tekstin yhteydessä.

Espoon perinneseura on julkaissut aineiston nettisivullaan:
www.espoonperinneseura.net/jarvenperan-kotikaupunkipolku
sekä myös kokeellisen mobiiliversion, jonka teknisen toteutuksen on tehnyt Esko Uotila:
www.solmu.eu/polku.php
Myös ruotsinkielinen versio Järvenperän kotikaupunkipolusta julkaistaan lähiaikoina.

Kotikaupunkipolut ovat kävelyreittejä, jotka soveltuvat uusille ja vanhoille asukkaille, sunnuntaikävelyille ja tutkimusretkille tai vaikka Pokémonien keräilyyn.

Espoossa on nyt kaikkiaan 24 kotikaupunkipolkua yhteispituudeltaan 102 km ja kohteita niillä yhteensä 453 sekä 68 taustoittavaa tietolaatikkoa. Kohdekuvaukset on toimittanut Pauli Saloranta, joka on kehittänyt kotikaupunkipolkujen toimintamuodon vuonna 2004 ja toteuttaa niitä yhteistyössä kaupunginosayhdistysten kanssa sekä myös vetää opastuskierroksia.

Kommentti on suljettu.