Kesäisiä ja perinteisiä ruokaohjeita Espoosta ja läntiseltä Uudeltamaalta

Espoon perinneseuran toimesta on kerätty espoolaista ruokaperinnettä. Espoo, monen muun uusmaalaisen kunnan ohella on ollut kovin muuttovoittoinen kunta 1950-luvulta lähtien. Espoolaiseen ruokaperinteeseen on sekoittunut paljon muiden maakuntien perinnettä.

Ruoka-aineiden saatavuus Espoossa ja Uudellamaalla ovat olleet kuitenkin muovanneet alueen ruokaperinnettä. Kalaa on ollut rannikolla saatavissa, riistaa on saatu metsistä, viljaa ja juureksia on saatu pelloilta ja pihapiirin eläimistä on saatu maitoa, lihaa ja munia. Moni meistä muistaa vielä 1950-luvun perheen ruokavalion: kuoriperunoita ja niiden lisukkeena paistettuja silakoita, sienikastiketta, nakkikastiketta, läskisoosia. Arkiruokiin kuului myös silakkalaatikko, lihakeitto, kaalikeitto, hernekeitto ja kesäkeitto. Kerran viikossa leivottiin pullaa.

Juhla-aikoina sai sitten herkkuja. Yksi tällainen herkutteluaika oli juhannus. Olen koonnut keräämistäni perinneruokalajeista hieman erilaisen juhannuksen tai muun perhepiirissä tapahtuvan pienimuotoisen kesäkokoontumisen ateriaehdotuksen.

Tutustu ateriaehdotukseen ja ruokaohjeisiin: Kesäinen ateria

Kirjassa Keittiömuistoja ja ruokaohjeita Espoosta kerrotaan ruokaperinteestä laajasti ja siihen sisältyy lukuisia perinneruokien reseptejä. Kirjaa voi tilata Perinnekaupasta tai ostaa Tapiolan Akateemisesta Kirjakaupasta ja Auroran kappelista.

Ruokaperinteen etsiminen on saanut itseni kunnioittamaan lähiruokaa. Aina ei ole ollut saatavissa eksoottisia mausteita eikä kaukaa tuotuja hedelmiä tai vihanneksia.

Herkullisen keveitä kesäiltoja
Tarja Rae

Kommentti on suljettu.