Olen syntynyt vuonna 1942. Kävin Espoossa Pellon kansakoulua vuosina 1949 – 1953. Koulu oli punaiseksi maalattu kaksikerroksinen puutalo. Nykyisin rakennuksessa toimii lasten päiväkoti, Pellava. Koulumatkaa oli 4 kilometriä. Koulumatkan kuljin talvella hiihtäen, muuten kävellen, joskus linja-autollakin. Koulussa taisi olla kuusi luokkaa, minä kävin siellä neljä vuotta. Luokillani oli ehkä 25 oppilasta.
Kouluun suhtautuminen oli normaalia. Oppilaat pukeutuivat vaatimattomasti pula-ajan vaatteisiin, esimerkiksi vanhoista korjattuihin. Mutta jos oppilaalla sattui olemaan paremmat vaatteet, häntä kiusattiin. Opettaja jakoi oppilaat eriarvoisiksi pukeutumisen mukaan. Vanhemmillani ei ollut kontaktia kouluun.
Opettaja ei puuttunut kiusaamiseen. Koulun muu henkilökunta, esimerkiksi vahtimestari oli kiva. Hän kertoili hyviä juttuja. Keittäjätäti oli ystävällinen.
Kouluaikana minulla oli yksi hyvä ystävä, joka puolusti minua vaikeissa tilanteissa. Hän on jo kuollut.
Koulupäivä alkoi kello 9.00 aamulla ja päättyi klo 14.00. Oppiaineista muistuvat mieleen lukeminen, laskento, maantieto, piirustus, käsityöt ja voimistelu. Ensimmäiset koulukirjat olivat aapinen ja laskukirja, myöhemmin oli lukukirja. Läksyt minä luin tunnollisesti ystävän kanssa yhdessä. Käsitöissä tein ensin pannulapun. Sittemmin oli veistoa. Liikuntatunneilla oli hiihtoa ja sisävoimistelua.
Välitunnit olivat 20 minuutin pituisia. Silloin nahisteltiin ja tapeltiin ja piilouduttiin kiusaajilta. Ruokatunnilla syötiin luokassa. Pulpetin kansi nostettiin tasoon. Mukana oli omat eväät ja maitopullo. Opettaja jakoi kouluruoan, mikä oli syötävä kaikki.
Lääkärintarkastukset olivat Kauklahden terveysasemalla samoin rokotukset.
Lomia koulussa oli perunannostoloma, joululoma, hiihtoloma, pääsiäisloma ja kesäloma. Kesäloma oli kolme kuukautta. Se alkoi kesäkuun alussa ja loppui elokuun viimeisenä päivänä.
Joulujuhlasta en muista. Kevätjuhla oli Kauklahden seuran talolla. Ohjelmassakin olin mukana koivuna.
Parhaat muistoni kouluajalta ovat, kun keväällä koulu loppui ja huonoin muisto, kun koulu alkoi.