Perinneseuran kevätseminaari 8.5.2018

Kevätseminaarissa käsiteltiin vuoden 1918 tapahtumia Espoossa. Mielenkiintoisia ja asiantuntevia alustuksia oli saapunut kuulemaan 40 paikallishistoriasta kiinnostunutta.

Esa Lahtinen kertoi Kauklahden tapahtumista vuonna 1918 ja kauklahtelaisten surmista sisällissodassa ja sen jälkeisissä tapahtumissa. Kauklahdessa oli teollisuutta ja työväki järjestäytynyttä. Vuoden 1917 suurlakon aikaan Kauklahteen perustettiin järjestyskaarti ja myöhemmin punakaarti. Sisällissodan alettua Uudellamaalla käytiin yksi suurehko taistelu ennen saksalaisten tuloa huhtikuussa 1918. Taistelu käytiin Sigurdsin tilalla, joka sijaitsi Kirkkonummella runsaat 10 kilometriä Kauklahden keskustasta. Kauklahtelaisia ja muita espoolaisia osallistui taisteluihin myös muualla Suomessa. Saksalaiset eivät kohdanneet Kauklahdessa vastarintaa, vaan etenivät nopeasti Leppävaaraan ja Helsinkiin. Sisällissodan taisteluissa, teloituksissa ja vankileireillä kuoli tai katosi noin 200 espoolaista, joista 63 oli Kauklahdesta.

Esa Lahtisen esitysmateriaali:
Punaisin silmin

Markku Salmi kuvasi Leppävaaran taistelun taustoja ja kulkua. 1900-luvun alussa Albergassa oli kolme isoa maatilaa ja 300 asukasta. Teollistumisen myötä alueelle asettui työväkeä ja vallitöiden aikana alueella oli tuhansia työläisiä Suomesta ja ulkomailta. Kolmen poliisin murha marraskuussa 1917 kiristi osapuolten välejä. Töiden loputtua syntyi ruokapula ja vuoden 1917 lopulla myös Albergaan perustettiin järjestyskaarti. Sisällissodan alettua Albergaan jäi punaisten yksikkö vartiotehtäviin. Leppävaaran taistelu 11.4.1918 päätti punaisten vallan Espoossa. Saksalaiset miehittivät punaisten asemat nopeasti ja jatkoivat etenemistä kohti Helsinkiä.

Markku Salmen esitysmateriaali:
Leppävaran taistelu

Kommentti on suljettu.