Kirjauutuus: Bemböle – historiaa ja hölmöläistarinoita

Espoon perinneseura julkaisee Ulf Johanssonin kirjoittaman Bemböle – historiaa ja hölmöläistarinoita ‑kirjan. Se on julkaistu aikaisemmin ruotsiksi nimellä Sagan om Bemböle. Kirja kertoo Bembölen kylästä, jonka synty ja kehittyminen Kuninkaantien varrella ovat merkittävä osa Espoon paikallishistoriaa. Kirja kuvaa monipuolisesti elämää maalaispitäjässä ennen Espoon kasvua suureksi kaupungiksi. Tiivis kyläyhteisö koki ison muutoksen, kun osa Bembölen maatiloista hajautui isonjaon myötä laajalle alueelle.

Kirja esittelee paikallista kulttuuritoimintaa, jota Bembölen kansakoulu, Fallåkerin teatteri ja nuorisotalo, Bembölen marttapiiri sekä Fredrik Paciuksen ja Leevi Madetojan sävellystyöt ovat elävöittäneet. Kirja kertoo myös viime aikojen Bembölestä ja siellä edelleen toimivista maatiloista. Nyt jo raunioituneiden Bembölen vesimyllyjen rakenne ja toiminta kuvataan seikkaperäisesti. Ulf Johanssonin kuvailemat omintakeiset henkilöt ja heistä kertovat tarinat täydentävät kirjan sisältöä.

Hölmöläiset on totuttu liittämään Bemböleen. Ulf Johanssonin kirja kokoaa yhteen lukuisia hölmöläistarinoita, joista osa sijoittuu Bemböleen ja osa on paikasta riippumattomia tai kertovat muista seuduista. Hölmöläiset kuvataan neuvokkaina ihmisinä, jotka pystyivät helposti ratkaisemaan elämän suuria arvoituksia. Espoolaiset voivat olla ylpeitä heidän tarinoistaan.

Kommentti on suljettu.