Päivikki

Sain tädiltäni 10-vuotispäivälahjaksi plastikkisen nukenpään. Sille piti sitten tehdä muut osat. Itse ompelin koneella sille vartalon, kädet ja jalat ja täytin ne jollain materiaalilla. Valmiille nukelleni annoin nimeksi Päivikki. Sille tein myös vaatteita: mekkoja, alusvaatteita, myssyjä jne. kaikki omista pieniksi jääneistä vaatteistani. Rikkimenneistä pumpulisukistani ompelin pitkät sukat ja niihin napit, joihin kiinnittämäni sukkanauhat panin kiinni liiveihin. Neuloin myös nilkkasukat. Valmiitakin vaatteita minulla oli panna nukelle päälle. Oikean vauvan kokoisena sille sopi minun omia vauvavaatteitani, joita muutamia oli tallella. Leikin paljon tuolla nukellani, ehkä 13-vuotiaaksi asti.

Nukke kulki mukana monet muutot. Kun sitten aikoinaan sain tytön, annoin nuken hänen leikkeihinsä. Samoin hoitolapseni leikkivät sillä huonoin seurauksin. Nukella on liikkuvat silmät: ylös ja alas, sekä sivulle päin. Ne herättivät suurta kiinnostusta yhdellä pienellä hoitolapsella, niin että hän sormin niihin tutustuen painoi ne pään sisään. Jossain vaiheessa toimitin nuken nukketohtorille, joka korjasi silmät entiselleen. Sitten yksi lapsenlapsistani teki saman tempun. Nyt nukke istuu kaappini päällä odottaen, että vien sen joskus taas nukketohtorille. Nukellani on ikää peräti 66 vuotta.

Kerron vielä toisestakin lelustani. Se on strutsi, joka vetää perässään riksaa. Sain sen lapsena joskus joululahjaksi. Strutsi on peltiä, paitsi jalat, jotka ovat plastikkia. Riksassa on sekä peltiä että plastikkia. Se oli mielestäni tosi hieno ja ihmeellinen. Sen sai avaimella vetäen kävelemään. Sitä piti tietysti esitellä kaikille mahdollisille. Ja kyllä se herätti muissakin lapsissa ihastusta. Omassa käytössäni se pysyi ehjänä, mutta taisin antaa sen lapsilleni liian pieninä, jolloin he eivät osanneet leikkiä sillä varovasti, joten plastikkiset pyörät rupesivat rikkoutumaan, samoin päivänvajo, jonka tilalle hommasin uuden. Vieterikin meni jossain vaiheessa rikki, joten strutsilta loppui kävely. Silti olen säästänyt senkin lelun.

Laitan kuvan nukestani. Kuvassa sillä on päällään minun entinen vauvamekkoni. Oheistan myös kuvan strutsista.

Ritva Reuhkala