Åbergin Linja Oy:n 50-vuotishistoriikki vuodelta 2003
Åbergin Linja Oy on tänä vuonna liikennöinyt Espoossa 50 vuotta. On siis juhlavuoden aika. Tämän päivän liikennöinnin näemme jokainen itse. Siispä perehdyn kirjoituksessani varhaisempiin vuosiin. Aina vuodesta 1950 eteen päin, jolloin Åbergin Linja Oy:n perustaja Nils Åberg ei vielä ollut liikennöitsijä.
1950 Liikennöitsijät Lasse Nurmi ja Albert Suominen alkoivat liikennöidä reitillä Helsinki Pasila – Oulunkylä Helsinki Maaseutu Liikenteen (lyh. HML) värisillä autoilla, joka on harmaanruskea-punainen.
1952 Voitto Tähtivuori hankki itselleen Nurmen ja Suomisen liikennöimän Hki – Oulunkylä linjan. Näin sai alkunsa Metsälän Linja Oy. Se oli Tähtivuoren yhtiö, jossa aluksi luvanmyöntäjän vaatimuksesta Tähtivuori oli mukana osakkaana Oulunkylä-linjan aikaisempien kuljettajien Nils ja Edvin Åberg kanssa. Lain mukaan piti olla mukana vähintään kolme osakasta.
1953 Metsälän Linjan perustamisprosessi päättyi ja Hki – Oulunkylä linjan liikenneluvan nimimuutos hyväksyttiin. Metsälän Linja siirtyi kokonaan Tähtivuoren omistukseen. Perustamisvaiheen näennäisosakkaat väistyivät, mm. Nils Åbergilla oli oma yhtiö hoidettavanaan, nimeltään Nils Åberg HML:ltä saamansa itse kunnostamansa linja-auton myötä.
HML perusti tytäryhtiön nimeltään Helsingin Paikallislinjat Oy, jonka hoitoon siirtyivät HML:n Espoon linjat. Autot pysyivät HML:n värisinä, olivathan autotkin sieltä peräisin. Uusia liikennöitsijöitä olivat esim. Nils Åberg Hki – Koivula linjallaan. Ensimmäinen liikennöitsijä Koivulaan oli Malmiaro. Alkamisvuodesta ei minulla ole varmaa tietoa. Sen tiedän, että Malmiaro aloitti liikennöintinsä Espoossa 1925. Malmiaron jälkeen Koivulaan liikennöi Hans Eklundh. Eklundh liikennöi myös Siikajärvelle ja Hankalahteen. Eklundh luopui liikennöinnistä HML:lle. Vuodesta 1953 eteen päin Koivulaan ajoi Nils Åberg ja Siikajärvelle Helsingin Paikallislinjat Oy.
1954 Liikennöitsijä Oiva Laurilan yhtiökumppani Kuusikoski väistyi. Tilalle tuli Koivulaan ajava Nils Åberg. Laurilan ja Åbergin väreiksi vakiintuivat espoolaisen Matkustajain Auto Oy:n Arne Sackel värit punainen – sininen – keltainen. Eroina Laurilalla punaiset ja Åbergilla keltaiset ikkunoiden ympärykset. Åberg ajoi vielä toistaiseksi HML:n värityksessä Koivulaan. Matkustajain Auto Oy luopui liikennöinnistä Espoossa vähitellen.
1962 HML myi tytäryhtiönsä Helsingin Paikallislinjat Oy:n Erkki Immoselle. Immonen perusti Paikallislinjat Oy:n, joka liikennöi mm. Siikajärvelle. Tästä vuodesta eteen päin mm. Laurila ja Åberg olivat täysin itsenäisiä liikennöitsijöitä.
1965 Arne Sackel myi Espoon suurimpiin linja-autoyrityksiin kuuluvan Matkustajain Auto Oy:n Someron Linja Oy:lle.
1966 Oiva Laurila ja Nils Åberg perustivat osakeyhtiöt. Näin nimiksi tulivat Laurilan Linja Oy ja Åbergin Linja Oy. Molemmat ajoivat yhteisiä linjoja Helsingistä Tuomarilaan nykyistä Länsiväylää pitkin. Turuntietä Tuomarilaan ajoi Åke Wickström. Laurilan Linja Oy ajoi myös Koivulaan. Liikennöitsijät lainasivat toisilleen kalustoaan.
1970-luvulla kehitystä tapahtui edelleen linjaliikenteessä. Linjat laajentuivat mm. Suvelaan. Koivulan linjalla liikenne ulottui kesäisin Kattilaan, kuten nykyisinkin. Tuohon aikaan matkustajien pyytäessä jopa kesähuviloilleen Kaitlammelle asti. Tapiolasta lähti myös Suomenojan kautta Espoon Keskustaan linja.
1960-luvulta alkoi kehittyminen myös tilausliikenteessä. Tämä näkyi myös kalustossa. Samoilla autoilla ajettiin tilaus- ja linjaliikennettä. Autot olivat turistiautoja. Varusteluksi tuli vuosien varrella: mikrofonit, hienot verhot, kauniit pehmeät istuimet ns. kaatuvilla selkänojilla, radiot, autoemäntä, summerit. Tällaiset autot olivat harvinaisia pääkaupunkiseudun linjaliikenteessä. Matkustajat myös arvostivat varustelutasoa. Autoja ei sotkettu, eikä rikottu.
1980-luvulla Laurilan Linja Oy uudisti autojensa värityksen. Myöhemmin Laurila myi yhtiönsä Suomen Turistiauto Oy:lle. Näin yksin Åbergin Linja Oy:lle jäi käyttöön 1935 perustetun Matkustajain Auto Oy:n värit punainen-sininen-keltainen.
70-80-90-luvuilla kehitys on ollut jatkuvaa, varsinkin tilaus- ja turistiliikenteessä tähän päivään asti. Alkuvuosien kotimaan tilausliikenteestä laajennettiin ulkomaille. Nyt 50-vuotisjuhlavuotena tilausliikennettä on 1+6h – 1+ 48h korkealuokkaisilla turistiautoilla. Varustelutaso: GSM, jääkaappi, TV, videot. WC, mikroaaltouuni, CD-soitin, juoma-automaatit, sohva- ja neuvotteluryhmä sekä ilmastointi. Åbergin Linja Oy:llä on myös oma täyden palvelun matkatoimisto, joka järjestää myös valmismatkoja.
Kehitys 20-30-luvun linja-autoista tämän päivän kalustoon on ollut käsittämättömän huikeaa. Nuuksion ja Siikajärven linjoja on alkuvuosina ajaneet kanttimalliset linja-autot. Autojen korittamo- ja alustavalmistamot ovat vaihtuneet vuosikymmenten aikana.
Alkuvuosina oli hyvinkin sekalainen kalusto. Yleisimpiä ovat olleet Kutter Oy Sisu, Kutter Oy Scania-Vabis, Kutter Oy Scania, Lahden Autokori Oy Volvo, Carrus Oy Volvo. Nykyisin löytyy ns. katureita (myös matalalattia) ja turistiautoja.
Linjaliikenteessä ajetaan tänä päivänä Helsinkiin, Tuomarilaan, Suvelaan, Espoon keskustaan, Leppävaaraan, Tapiolaan, Siikajärvelle ja Nuuksioon.
Linja-autoliitto on vuonna 2002 palkinnut henkilökunnasta neljä monivuotisesta palveluksesta, 10 vuodesta 40 vuoteen. Tämä todistaa sen, että yrityksessä myös henkilökunta viihtyy.
Asiakaskyselyssä Åbergin Linja Oy on valittu jälleen siisteimmäksi, tasokkaimmaksi ja asiakasystävällisimmäksi liikennöitsijäksi Espoossa. Perinteet säilyvät ja jatkuvat perheyrityksessä. Onnea ja paljon turvallisia kilometrejä 50-vuotiaalle Åbergin Linja Oy:lle.
Jarmo Lindelöf
Kirjoitus on julkaistu Nuuksio-lehdessä 2/2003