Helge Fagerholm – Nuuksion kylänvanhin 1985

Nuuksion Omakotiyhdistyksen johtokunta päätti vuonna 1974 ryhtyä vuosittain kunnioittamaan Kylänvanhimman arvonimellä henkilöä, joka oli kauan asunut Nuuksiossa, tunsi kylän historiaa ja perinteitä ja oli merkittävästi toiminut paikkakunnan asioissa.

Kylänvanhimman nimeäminen katsottiin myös pienimuotoiseksi tavaksi kerätä perimätietoa nuuksiolaisista oloista, tapahtumista ja henkilöhahmoista. Kylänvanhimmilla kiertää merkkinä katajainen viestikapula, johon heidän nimensä poltetaan.

HELGE FAGERHOLM
19.11.1913 –

Helge Fagerholm on syntynyt ja asunut koko ikänsä Nuuksiossa. Råbacka, jossa hän edelleenkin asuu, oli aikoinaan Maula-Konungsin torppa, jonka hänen isänsä lunasti. Helge Fagerholm on harjoittanut pienviljelystä ja sivutoimena kirvesmiehen töitä. Hänellä oli myös hevonen metsäajoon.

Helge Fagerholm oli Nuuksion ruotsalaisen kansakoulun johtokunnassa. Siellä hän esitti, että koemielessä järjestettäisiin koulukyyti takseilla. Idea osoittautui haja-asutusalueella hyväksi ja laajeni.

Nykyään hän lukee paljon ja harrastaa pienessä määrin myös metsästystä. Hän on kiinnostunut luonnosta ja kukkien, vihannesten ym viljelystä. Hän kokeilee kaikenlaista. Mm. ”sähköistetystä” lintulaudasta lienee ollut korvaamaton apu tänäkin pakkastalvena.