Rottakoulu

huuhkaja.jpg

Nallevaari nukkui sikeää talviuntaan mukavassa pesässään Oittaan kulmilla. Välillä vaari kuorsasi niin kovin, että lumi putoili lähipuiden oksilta. ”Ei sen siunaaman rauhaa!” puhisi lähipuun latvassa asustava huuhkaja, jonka pesää nallevaarin kuorsaaminen tärisytti. Huuhkaja suunnitteli muuttoa rauhallisempaan pesäpuuhun. Toinen syy huuhkajan muuttoaikeeseen oli se, että nallen kuorsaaminen oli karkottanut myyrätkin metsästä. Huuhkaja söi myyriä ravinnokseen eikä niitä enää näkynyt missään.

Huuhkaja päätti muuttaa kirkonkylän lähelle. Se oli kuullut, että siellä liikuskeli paljon rottia. Rotat asustelivat mielellään ihmisasumusten lähellä, sillä niille oli siellä tarjolla paljon ruokaa. Huuhkaja lentää liihotteli Bembölen yli ja löysi pian sopivan kuusenlatvan tarkkailupaikakseen aivan Gumbölen kylän laidalta.

rotta_rudolf.jpg

Huuhkaja ei tiennytkään, kuinka vaikeaa kirkonkylän rottia oli pyydystää. Tarkkailijarotta Roope tähyili vahtipaikaltaan taivaalle ja varoitti muita uhkaavasta pöllö tai huuhkajavaarasta. Lisäksi lapsirotat kävivät koulua, jossa heitä opetettiin välttämään vaaroja ja hankkimaan ruokaa turvallisesti. Koulun opettajana toimi vanha ja viisas rotta nimeltä Rudolf. Pienet oppilaat pelkäsivät pitkäviiksistä ja siimahäntäistä Rudolfia, sillä tämä oli hyvin vaativa opettaja. Kaikkien oppilaiden piti tunnistaa liihottelevan petolinnun hahmo taivaalla, sekä erottaa sen muoto puun latvustosta. Lisäksi piti oppia varomaan kissoja ja ihmisten rotanpyydyksiä. Tärkeää oli myös oppia hankkimaan ruokaa. Rudolf opetti, miten hiivitään hiljaa ja jyrsitään talojen lattioiden alle käytäviä huomaamattomasti. Ihmiset säilyttivät ruokavarastojaan talon porstuan alla olevassa perunakuopassa ja pihalle rakennetuissa ruoka-aitoissa. Ruoka-aitat olivat usein tehty tukevasta hirrestä. Lisäksi ihmiset olivat oppineet rakentamaan aitat tolppien päälle estääkseen rottien ja hiirten pääsyn niiden sisälle. Rudolf neuvoikin oppilaitaan suosimaan perunakuoppia ja ihmisten komposteja ruokapaikkoinaan. Tallit ja navetat olivat myös erinomaisia ruokapaikkoja.

lapsirotat.jpg Juuri tuona päivänä, huuhkajan istuessa kuusen latvassa, auringon laskiessa ja illan hämärtyessä päätti Rudolf viedä pienet oppilaansa tutustumisretkelle perunakuoppaan. Rottakoulu sijaitsi Gumbölen suurimman navetan kivijalan kolossa. Sieltä rottien oli juostava pihan poikki asuinrakennuksen porstuan alle. Rudolfin viilettäessä rottakoulun oppilaat pinkoivat perässä.

navetta.jpgrotta_rudolf2.jpg

Huuhkaja huomasi rotat ja päätti napata niistä isoimman. Se syöksyi kohti Rudolfia…ja niin siinä kävi, että Rudolfista tuli huuhkajan illallinen.

saalis.jpg

Pikkurotat palasivat nopeasti kotikoloihinsa kertomaan vanhemmilleen Rudolfin kohtalosta. Nyt oli rottakoulun opettaja syöty ja oppilaat muistaisivat aina Rudolfin opetuksen: rotta ei saa koskaan juosta avoimen pihan poikki!

 

© Espoon perinneyhdistys Aurora ry ja Tarja Rae