Anna Kankaanpään koulumuistoja

Annan kansakoulut

Annalla on kokemuksia useammasta koulusta ja kaikki kokemukset ovat hyvin myönteisiä. Hän kuvailee kansakouluvuosiaan seuraavasti.

Olen syntynyt vuonna 1946. Kansakouluni aloitin Helsingin Oulunkylässä. Sen jälkeen kävin kansakoulua Espoossa vuosina 1956 – 1958, Petaksen koulua yhden vuoden ja Myllykylän kansakoulua (nykyistä Auroran koulua) kaksi vuotta. Sitten menin jatkokouluun Viherlaaksoon.

annu_kankaanpaa.jpg

Petaksen kansakoulu vuonna 1956

Petaksen koulu oli naapurissa oleva kartanon päärakennus, kotoisa kyläkoulu. Koulumatka oli liian lyhyt, vain pihalta koululle. Usein kuljin tien kautta. Näin sain jutella koulutovereiden kanssa. Koulukuokillani oli noin 25 oppilasta.

Kävin koulua hyvin innoissani. Koulun opettajia kunnioitettiin. Tervehdittäessä heitä tytöt niiasivat. Tunnilla viitattiin. Kyllä opettajien suhtautuminen oppilaisiin oli aika tasapuolista. Vanhempani kannustivat minua koulunkäynnissä. He tunsivat myös minun koulukavereitani.

Koulun vahtimestari oli mukava ja auttavainen. Myllykylän koulun vahtimestari Pauli Puranen oli todella mukava ja loi turvallisuutta koulunkäyntiin. Samoin ruokalan väki suhtautui oppilaisiin ystävällisesti. Erikoisesti emäntä Eeva Jakobsson oli ystävällinen. Järjestäjät vuorollaan auttoivat ruokalassa.

Muistikuvia kouluopetuksesta

Koulupäivät olivat 4 – 5 tunnin mittaisia. Päivä koulussa sujui aina hyvin. Oppiaineita olivat: matematiikka, äidinkieli, uskonto, historia, piirustus, käsityöt, laulu, liikunta, maantieto ja ympäristöoppi. Ensimmäinen koulukirjani oli Aapinen. Muita kirjoja oli matematiikan, maantiedon ja muiden oppiaineiden kirjoja. Läksyihin suhtauduin tunnollisesti.

Käsitöissä tehtiin alaluokilla vohvelikangastöitä, kutomista ja virkkausta. Ompelukoneellakin ommeltiin.

Liikuntaharrastuksissa oli erilaisia pallopelejä, salissa voimistelua, telinejumppaa ja talvella hiihdettiin.

Välitunti oli noin 15 minuuttia. Välitunneilla hypättiin narua ja ruutua oli hippaa ja erilaisia liikuntaleikkejä. Talvella hiihdettiin. Järjestäjät tuulettivat luokan ja pyyhkivät taulun.

Petaksen koulussa ruokailtiin luokassa. Myllykylän koulussa oli erillinen ruokala. Lääkärintarkastus kai oli kerran vuodessa?

Loma- ja juhlamuistot

Joulun aikaan oli joululoma. Kesäloma oli 1.6. – 30.8. Syksyllä oli lyhyt perunannostoloma. Kouluretkistä ei ole muistoja. Ehkä niitä tehtiin lähimaastoon.

Joulujuhla oli juhlallinen, oli laululeikkejä ja usein näytelmä. Keväällä oli yhteinen juhla. Suvivirsi kuului asiaan.

Muistoja kouluajalta

Muistossa ovat mukavat koulukaverit ja opettajat. Kouluajalta on jäänyt monta hyvää ystävää. Muistissa on myös, miten Maija-opettaja piti englannin-kerhoa ja joskus olimme hänen kotonaan näytelmäharjoituksissa. Pojat joskus koettivat tyttöjä kiusata, mutta kyllä tytötkin osasivat. ”Elämä koulii”. Surullisena muistona on, kun luokkatoveri Marja-Leena kuoli jäätyään kuorma-auton alle.