Karin Löfgrenin koulumuistoja

Kävin Leppävaaran kansakoulua vuodesta 1936 vuoteen 1941, siis yhteensä viisi vuotta. Minulle jäi koulusta kiva muisto. Koulumatkani oli kolmen kilometrin mittainen ja siihen aikaan kouluun kuljettiin jalan.

Muistikuvia kouluajalta

Sitä en muista, montako oppilasta koululuokillani oli. Sen muistan kouluajaltani vain, että pukeuduttiin tavallisesti ja oltiin kiltisti. Mitään päihteitä silloin ei käytetty. Opettajia tervehdittiin aina, mutta sitä en muista, sinuteltiinko opettajia. Mehän olimme alaikäisiä. Opettaja kohteli meitä hyvin. Erimielisyyksistä ei ole jäänyt mieleeni minkäänlaista mielikuvaa. Mitä nyt muistan vanhempieni suhtautumisesta koulunkäyntiini tai koulu henkilökunnan suhtautumisesta minuun on ollut ihan hyvää. Henkilökohtaiset ystävyyssuhteet koulutovereihini kestivät kouluajan.

Koulupäivät olivat noin viiden tunnin mittaisia. Koulussa opetettiin lukemista, kirjoittamista, laskentoa, piirustusta, voimistelua sekä käsitöitä. Kirjoista muistan hyvin ensimmäiset koulukirjani: aapisen ja sitten laskuopin. Läksyihin suhtauduin aina huolellisesti. Käsitöissä oli muun muassa kutomista ja voimistelusta on jäänyt mieleen se, että talvella oli hiitoa ja luistelua.

Välitunnit olivat noin 15 minuutin mittaisia. Välitunneilla leikittiin ja pelattiin erilaisia pelejä ulkona.

Koulussa oli joka päivä noin klo 11.00 kouluruokailu. Oppilaat söivät luokassa. Lääkärintarkastus oli kerran vuodessa.

Koulun lomat olivat tavanomaiset. Kesäloma kesti kolme kuukautta. Pääsiäisloma oli noin viikon ja joululoma noin kolmen viikon mittainen. Talvella oli myös viikon mittainen hiihtoloma.

Kouluaikana tehtiin kyllä joskus retkiä, mutta minä en muista enää mihin.

Koulun juhlista on jäänyt mieleeni joulujuhla, jossa oli jouluista ohjelmaa ja jolloin laulettiin joululauluja. Erikoisesti kesälomalle lähdettäessä pidetty kevätjuhla, joka oli koulun yhteinen tilaisuus.

Muutuinko jotenkin kouluaikanani? En osaa sanoa!