Pekka Lipposen koulumuistoja

Olen syntynyt 1935. Aloitin kansakouluni vuonna 1942. Kouluvuosia Viherlaakson Jupperissa kertyi 4 plus 2 vuotta. Koulumatka oli kolmen kilometrin pituinen. Kuljin sen kävellen. Minusta kouluni oli hyvä.

Luokallani oli noin 30 oppilasta. Oppilaiden suhtautuminen kouluun ja opettajiin oli kohtalainen. Välillä tuli karttakepistä ja välillä oli nurkassa seisomista. Vanhempieni suhtautuminen kouluun ja minun koulunkäyntiini oli hyvä. En tiedä koulussa olleen opettajan lisäksi muuta vakituista henkilökuntaa.

Kouluaikana minulla oli hyviä ystäviä. Nykyään en ole nähnyt heistä ketään.

Koulupäivät olivat ihan tavallisia, noin 4 – 5 tunnin pituisia. Kouluaineet, joita silloin opetettiin, olivat: lukeminen, laskento, kirjoitus, uskonto, historia, virkkaus ja veisto. Käsityöt, joita koulussa tein, olivat patalappu, ja leikkuulauta. Ne eivät kyllä koskaan valmistuneet. Aapinen, laskukirja ja virsikirja olivat ensimmäiset oppikirjani. Läksyihin suhtauduin huonosti. Koulun liikunnassa harrastettiin ulkopelejä.

Välitunnit olivat 15 minuutin pituisia. Välitunneilla leikittiin erilaisia leikkejä.

Ensimmäisinä kouluvuosina meillä oli omat eväät. Myöhemmin kouluun tuotiin tonkalla soppaa.

Lääkärintarkastuksesta ei ole muistikuvaa. Ehkä terveyssisar kävi joskus.

Koulun lomista mielessä on kaksi lomaa: kolmen kuukauden mittainen kesäloma ja viikon mittainen joululoma. Kouluretkiä ei tehty. Kesälomalle lähdettäessä koulussa oli yhteinen kevätjuhla.

Haastattelulomakkeensa Pekka päättää kertomalla: ”En käynyt kuudetta luokkaa ollenkaan. Ostin todistuksen opettajalta viidellä kympillä, joka oli minun kk-palkka”.