Pirkko Sneitz muistelee

Olen syntynyt vuonna 1946. Kävin Lintuvaaran kansakoulua vuosina 1956 – 57 ja 1957 – 58. Koulu oli aivan uusi. Olimme ensimmäisiä oppilaita. Koulumatka oli kaksi kilometriä. Kuljin sen jalkaisin ja pyörällä.

Koulussa oli kuusi luokkaa. Minä suoritin siinä koulussa kaksi kansakoulun viimeistä luokkaa. Oppilaita luokillani oli 30 – 35.

Koulutyö otettiin tosissaan ja opettajaa kunnioitettiin. Mielestäni opettaja myös kunnioitti kaikkia oppilaita ja oppilaiden mielipiteitä. Koulun alueella ja muualla myös muita koulun työntekijöitä kunnioitettiin, juteltiin ja saatiin ohjeita ja neuvoja.

Paras ystävä löytyi täältä koulusta. Elämä vei erilleen, mutta nyt vanhempana on palattu jälleen tapaamisiin ja ystävyyteen.

Koulunkäynnistä sen verran, että koulupäivä alkoi klo 8.00 tai 9.00 ja päättyi kello 13.00 – 15.00 aikoihin. Oppiaineet olivat tavanomaiset, myös ruotsi. Samoin koulukirjat. Läksyt tein heti tultua koulusta.

Käsitöinä oli kutomista, virkkausta, tehtiin vaatteita ja puutöitä. Liikunnassa oli voimistelua, ulkosalla hippaa ja pallopelejä. Välitunnit olivat 15 minuuttia.

Kouluruokailu toimi niin, että Lintuvaaran koulussa oli oma koulukeittiö ja omat keittäjät.

Koulussa oli rokotukset ja hammaslääkärissä käytiin kerran vuodessa. Ekä oli koululääkäri kerran vuodessa.

Lomat ja juhlat olivat kuten muissakin kouluissa. Joulujuhlissa oppilaat esittivät ohjelman, johon kuului jouluevankeliumi ja joululauluja. Kevätjuhla oli myös koko koulun yhteinen.