Riitta Kivimäen kansakoulumuistoja

Kouluaikani Laajalahden kansakoulussa

Syntymävuoteni on 1946. Kävin kansakoulun Espoon Laajalahden kansakoulussa vuosina 1953 – 59.

Laajalahden kansakoulu oli uusi kyläkoulu, jossa oli normaalit kaksi ala- ja neljä yläkoulukuokkaa. Luokkakoot olivat suuria, noin 40 oppilaan luokkia. Minun luokallani oli 42 oppilasta. Koulu oli lähellä kotiani, vain puolentoista kilometrin päässä. Sen jaksoi hyvin kulkea kävellen. Kävin koko 6-vuotisen kansakoulun tässä samassa koulussa.

Koulua ja opettajia kunnioitettiin. Jokainen koululainen pukeutui mahdollisuuksien mukaan siististi. Opettajia teititeltiin. Oppilailla ei saanut olla mielipiteitä. Eri mieltä olevat joutuivat rappukäytävään taulun alle seisomaan kädet selän takana. Tunnilla pistettiin nurkkaan. Koulun koko henkilökuntaa kohtaan oli kunnioituksen sekainen pieni pelko.

Vanhemmat olivat kiinnostuneita minun koulunkäynnistä. Varsinainen yhteydenpito opettajiin kuitenkin rajoittui vanhempainiltoihin, joita koulu järjesti noin kerran lukukaudessa.

Kouluaikana oli hyviä ystäviä, mutta ne ystävyyssuhteet ovat unohtuneet uusien ystävien tullessa tilalle.

Koulunkäyntini

Alaluokilla koulupäivä alkoi kello 8.00 ja päättyi yleensä klo 12.00. Ensimmäiset koulukirjani olivat Aapinen ja laskukirja.

Yläluokilla koulupäivät olivat pitempiä, tavallisesti 5 – 6 tuntia. Oppiaineina olivat laskento, lukeminen, laulu, käsityöt, kirjoitus, maantieto, uskonto ja historia. Oppikirjat olivat ainekohtaisia. Alussa kotiläksyjen tekeminen kiinnosti, mutta vähitellen muut harrastukset kiinnostivat enemmän.

Käsitöissä opeteltiin virkkaamaan, kutomaan puikoilla ja ompelemaan käsin. Patalappu, neuleliivikin taidettiin kutoa sekä kankaasta käsityöpussi.

Liikuntatunneilla oli luistelua, hiihtoa, pesäpalloa, yleisurheilulajeja sekä pallonheittoa, polttopalloa, lentopalloa ja voimistelua tamburiinin rytmissä.

Välitunnit olivat 10 minuutin mittaisia, liikuntapainotteisia tuokioita, jolloin hypättiin barbia, keinuttiin, seisoskeltiin tai käveltiin.

Ruokavälitunnit olivat pitempiä. Kouluruokailun ateriavalikoimassa oli puuroja, vellejä ja erilaisia keittoja, joiden kanssa oli näkkileipää ja juustokolmioita. Ruoka syötiin lusikalla ja tarjoiltiin isoista emaliämpäreistä.

Olisikohan meillä ollut lääkärintarkastuksia kerran vuodessa, kun jonotettiin ”alasti” lääkärille.

Koululomat

Syksyllä oli viikon mittainen perunannostoloma. Joulun aikaan oli joululomaa kaksi viikkoa.. Pääsiäislomaa oli noin viikko. Kesälomaa oli toukokuun alusta elokuun loppuun.

Joululomalle lähdettäessä koulussa oli perinteinen kuusijuhla. Oppilaat esittivät ohjelmaa mm. jouluaiheisen näytelmän. Kesälomalle lähdettäessä oli juhlallinen koulun yhteisjuhla.

Enpä muista retkeilleeni kouluaikanani.

Pidin koulunkäynnistä yleisesti. Hyvät muistot ovat. Miten tunsin muuttuneeni koulunkäyntini aikana? ”Kasvoin ja viisastuin”.

Oheiset koulumuistot ovat ”Espoolaisia koulumuistoja” koskevasta Espoon perinneyhdistys Auroran kansakoulumuistojen keräyksestä vuodelta 2013.