Nesteen torni, Keilaniemen maamerkki

Länsiväylää pitkin Helsingistä Espooseen saapuva voi tuskin olla huomaamatta moottoritien oikealla puolella merenrannan tuntumassa kohoavaa Keilaniemen toimistorakennusten täyttämää laajaa aluetta. Siellä on suurten yritysten pääkonttoreita, Nokia Oyj:n entinen pääkonttori ja lukuisia pienempiä yrityksiä. Keilaniemen kehitys nykyiseen muotoonsa alkoi noin 40 vuotta sitten, kun metsäiselle rantakaistaleelle valmistui ensimmäisenä toimistorakennuksena Neste Oy:n 20-kerroksinen pääkonttori vuonna 1976.

Keilaniemi kuului aikoinaan Hagalundin kartanon alueisiin. Kartanon omistajina eri aikakausina olivat useat tunnetut suvut, mm. Sinebrychoffit 1860-luvulta 1920-luvulle. Heidän rakennuttamanaan Keilaniemen eteläpuolella Karhusaaressa on edelleen hieno Länsiväylällekin näkyvä Sinebrychoffin huvila. 1930-luvulle asti Keilaniemi ja koko eteläinen Espoo olivat Helsingistä katsoen liikenteellisesti kaukana, koska sinne ei ollut maantieyhteyttä Lauttasaaren kautta. Varakkaat helsinkiläiset tosin hankkivat kesähuviloita Etelä-Espoosta ja kulkivat sinne höyrylaivoilla. Kulkuyhteydet paranivat oleellisesti 1930-luvulla siltojen ja maantien ansiosta. Ensin valmistui silta Manner-Helsingistä Lauttasaareen vuonna 1935 ja sitten Jorvaksentie Lauttasaaresta Espooseen vuonna 1937. Tieyhteys lisäsi rakennustoimintaa harvaanasutussa Etelä-Espoossa. Hagalundin kartanon silloinen omistaja Arne Grahn myi laajoja maa-alueita 1930 – 1950-luvuilla kaavoitettavaksi rakentamisen kasvaviin tarpeisiin. Näin sai alkunsa Tapiolan, Otaniemen ja Westendin kehitys kohti nykymuotoaan. 1960-luvulla oltiin jo tilanteessa, jossa kapea Jorvaksentie ei riittänyt nopeasti kasvavan Etelä-Espoon liikenteen tarpeisiin. Länsiväyläksi nimetyn moottoritien ensimmäinen vaihe Helsingin Ruoholahdesta nykyisen Haukilahden liittymän tienoille valmistui vuonna 1965. Moottoritien Helsingin puoleiseen päähän rakennettiin uusi Lapinlahden silta, joka oli pitkään Suomen pisin maantiesilta. Vuonna 1969 moottoritie oli valmis Espoonlahdelle eli Kirkkonummen rajalle saakka.

Parantuneet liikenneyhteydet vauhdittivat osaltaan yritysten ja työpaikkojen asettumista Espooseen. 1970-luvulla Neste Oy oli kasvanut Suomen suurimmaksi yritykseksi kasvanut. Nykyisen Neste Oyj:n edeltäjä Neste Oy oli perustettu vuonna 1948 huolehtimaan Suomen öljyhuollosta. Yhtiön ensimmäinen öljynjalostamo käynnistyi Naantalissa vuonna 1957 ja toinen Porvoon lähellä Sköldvikissä 1965. 1970-luvulla suuryhtiö tarvitsi mittojensa mukaisen pääkonttorin ja sen paikaksi valikoitui Espoon Keilaniemi. Espoon kaupunkisuunnittelu vastusti toimistotornin rakentamista, koska alue oli varattu espoolaisten virkistysalueeksi ja venesatamaksi. Mutta Nesteen johto vahvoine taustavoimineen ja ”suuren rahan” vaikutusvallallaan jyräsi hankkeen läpi nopeasti kaikissa päättävissä elimissä. Samalla ratkesi käytännössä koko Keilaniemen alueen kehityssuunta kohti toimistojen kaupunginosaa, vaikka seuraaviin rakennushankkeisiin kuluikin vielä runsaasti aikaa.

Fortumin_pääkonttori

Fortumin pääkonttori vuonna 2005. Kuva: J-P Kärnä, Creative Commons -lisenssi CC BY-SA 3.0.

Noin 83 metriä korkea, 20-kerroksinen, teräsrunkoinen Nesteen tornitalo valmistui Keilaniemeen vuonna 1976. Rakennuksessa oli työtilat yli 1000 hengelle. Talon julkisivumateriaali on Sipoon valkoista kalkkikiveä. Maisemassa silloin yksinään seisova torni sai lisänimen Raaden hammas, koska Nesteen toimitusjohtajana toimi tuohon aikaan Uolevi Raade. Rakennus on edelleen Suomen korkein toimistorakennus. Sen läheisyydessä kohoaa vuonna 2001 valmistunut 18-kerroksinen 73 m korkea Kone Oyj:n pääkonttori, joka on Espoon toiseksi korkein tornitalo.

Vuonna 1994 Nesteen tornia laajennettiin kolmikerroksisella lisärakennuksella. Vuonna 1998 öljyalalla toimiva Neste Oyj ja sähköalalla toimiva Imatran Voima Oy yhdistettiin uudeksi Fortum-yhtiöksi. Yhteenliittymä kesti vuoteen 2005, jolloin öljytoimiala erkaantui omaksi yhtiöksi Neste Oli Oyj:ksi, jonka nimi on 1.6.2015 alkaen Neste Oyj. Fortumiin jäivät mm. sähkö- ja kaukolämpöliiketoiminta. Entinen Nesteen torni on nykyään (2015) Fortum Oyj:n pääkonttorina. Tämä vanha toimistotorni on tosin tullut peruskorjausikään ja Fortum on suunnitellut muuttavansa torniosan asuinrakennukseksi ja rakentavansa uuden pääkonttorin toisaalle Keilaniemeen. Neste Oyj:n nykyinen pääkonttori on myös Keilaniemessä alueen pohjoispäässä.

Neste Oy:n pääkonttorin rakennushanke vuonna 1976 oli lähtölaukaus kehitykselle, jonka tuloksena Otaniemen ja Tapiolan naapurissa sijaitsevasta Keilaniemestä on kehittynyt 40 vuodessa tiivis pääkonttoreiden ja toimistorakennusten kaupunginosa sekä huomattava yritysten ja työpaikkojen keskittymä. Tällä hetkellä alueella ei ole lainkaan asuntoja. Mutta niitäkin alueelle tulee, jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat. Metroasema ja alueen muut suunnitteilla olevat rakennushankkeet vielä täydentävät lähi vuosina Keilaniemen business-kaupunginosan modernia kokonaisuutta ja kaupunkikuvaa. Tämä ilmentää samalla laajemminkin Espoon kehityksen suuntaa ja tavoitteita.