Martti Hellström
Pikkuyrittäjät on maksuton yrittäjyyskasvatusohjelma peruskoulun 4.-6.-luokkalaisille. Vaikuttava lääkeaine siinä on 2-4 hengen ryhmissä perustettava oma pikkuyritys. Ohjelma istuu mainiosti perusopetuksen tuoreimpaan opetussuunnitelmaan ja sen eheyttävään henkeen.
Ohjelman isä on yrittäjä Mikko Nurminen. Idea syntyi vuonna 2013 lasten pihaleikeistä. Ohjelmaa pilotoitiin lukuvuonna 2013-2014 kahdessa espoolaiskoulussa yhdessä voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa. Nyt mukana on ollut jo lähes 100 000 lasta 700 koulusta, ja ohjelma on palkittu kansainvälisesti.
Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa ohjelmaa maksutta alakouluihin ympäri Suomea ja kouluttaa opettajia ohjelman vetäjiksi. Opettajille on tarjolla valmis oppimateriaalipaketti yrittäjyys- ja työelämätaitojen toteuttamiseen, tukea ja koulutusta ohjelman toteuttamiseen sekä uusia yhteistyöverkostoja koulun ja työelämän välille.
Ohjelmaan ilmoittautuva opettaja saa itselleen opettajan oppaan ja oppilailleen Pikkuyrittäjän käsikirjat, Pikkuyrittäjät t-paidat, todistukset oppilaille osallistumisesta, Pikkuyrittäjät-mobiilipelin sekä käyttöönsä verkkomateriaalit.
Kuinka ohjelma toimii?
Lapset miettivät koulussa ryhmissä, millaisen pikkuyrityksen he haluaisivat perustaa. Omaa yritystä ja liikeideaa kehitellään sitten 18 tunnin aikana yhdeksällä eri teemalla. Ideaa mm. brändätään, keksitään slogan ja hissipuhe, hinnoitellaan tuotteet/palvelut, markkinoidaan ja myydään tuotteita.
Samalla harjoitellaan yrittäjyyttä, työelämä- ja taloustaitoja sekä tutustutaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmiin.
Ohjelma huipentuu yhteiseen myyjäistapahtumaan, jossa lapset myyvät oikealla rahalla itse kehittämiään tuotteita tai palveluita oikeille asiakkaille. Keväisin järjestetään myös kilpailu, johon Pikkuyrittäjä-tiimit voivat halutessaan hakea.
Pikkuyrittäjä oppii juuri niitä taitoja, joita pidetään maailmanlaajuisesti tärkeinä tulevaisuudessa: huolehtimaan itsestään, huomaamaan ympärillään mahdollisuuksia, asettamaan tavoitteita, suunnittelemaan, kokeilemaan ja arvioimaan työtään, keksimään ideoita ja testaamaan niitä, ratkaisemaan ongelmia, säätelemään omaa toimintaansa, tekemään sisukkaasti töitä yksin ja tiimeissä, kohtaamaan ihmisiä kunnioittavasti, ratkomaan luovasti ristiriitoja, vaikuttamaan ja viestimään monipuolisesti sekä johtamaan innostavasti.
LÄHTEITÄ
Nurminen, Mikko ja Poukka, Petteri. (2021). Pienestä ponnistaneet. Koko perheen yrittäjyyskirja. Helsinki: Nubacom Group.