Esko Uotila

Bembölen Kahvitupa. Kuva: Wikipedia.

Bembölen Kahvitupa toimii Bellin maatilan vanhassa päärakennuksessa. Suuri tupa ja kamari sekä eteinen on rakennettu ilmeisesti vuonna 1737. Saliosa on rakennettu luultavasti 1800-luvun alussa. Tuvan komeat kattoparrut ja taitteinen sisäkatto ovat säilyneet, vaikka sisätiloissa on tehty kahvilatoiminnan vaatimia muutoksia. Hyvin säilyneeseen kokonaisuuteen kuuluu kaksikerroksinen luhtiaitta.

Bellin tuvassa toimi 1760-luvulla kestikievari. Paikka oli erinomainen, sillä talon kohdalla haarautui Kuninkaantiestä sen Helsinkiin johtava haara. Kievarivelvollisuus kiersi Bembölen kylän sisällä talosta taloon: 1700-luvulla kievari ehti toimia vuorotellen Glimsin, Bellin, Ersin ja Siisin taloissa.

Vuosina 1917-38 Bell palveli ajoittain muonamiehen asuntona, suutarin työpajana, kouluna ja monessa muussa tarkoituksessa. Talvisodan aikana rakennukseen oli sijoitettu kätilöopiston synnytysosasto.

Kahvilatoiminta alkoi tuvassa vuonna 1939. Bembölen Kahvituvan nykyiset omistajat, sisarukset Rita Kanervo ja Kaj-Olavi Alén ovat olleet kahvilayrittäjinä vuodesta 1969. Vuodesta 1954 kahvitupaa olivat pitäneet heidän vanhempansa.

Näkymä Turuntieltä 1950-luvulla. Vasemmalla Varubodenin myymälä, keskellä Bembölen kahvitupa.
Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Lähteitä:

Bembölen Kahvitupa

Sisarukset ovat pyörittäneet Bembölen kahvitupaa koko ikänsä, Länsiväylä 20.2.2022.

Ulf Johansson: Bemböle – historiaa ja hölmöläistarinoita. Espoon perinneseura 2021.