Espoon Vuoden yrittäjäksi valittiin huhtikuussa 2022 on valittu somalialaistaustainen Hoiwa Oy:n perustaja, toimitusjohtaja Fadumo Ali. Hän on tehnyt yrittäjänä Hoiwa Oy:stä lyhyessä ajassa poikkeuksellisen menestystarinan. Hoiwa on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritys, joka toimii julkisen ja yksityisen sektorin luotettavana kumppanina kaikkialla Suomessa.

Hoiwa Oy on perustettu vasta vuonna 2020. Jo ensimmäisenä vuonna yrityksen liikevaihto kohosi lähes puoleen miljoonaan euroon ja loikkasi seuraavalla tilikaudella peräti yli 4,2 miljoonaan euroon. Kymmenen kuukauden tilikaudella maaliskuusta 2022 joulukuuhun yhtiö teki 5,9 miljoonan euron liikevaihdon ja neljännesmiljoonan liikevoiton. Hoiwa Oy keräsi kesällä 2022 sijoittajilta kaahden miljoona euron rahoituksen.

Yritys aloitti yhdellä toimistohenkilöllä ja vuoden 2023 alkupuolella sillä on 25 omaa työntekijää. Yrityksen toimisto on Leppävaarassa. Toiminnan ytimenä on oma työvuorojen välityksen toteuttava sovellus. Terveydenhuollon ammattilaisia Hoiwan listoilla oli ensimmäisen vuoden jälkeen noin 400 ja toisena vuonna 2 500. Maaliskuussa 2023 yrityksen listoilla oli jo 7 500 hoitajaa. Harvinaisia kasvulukuja mille tahansa yritykselle. Hoiwa Oy on ollut alusta alkaen myös kannattava, joka on mahdollistanut kovan kasvuvauhdin.

Hoitajapula on vaikuttanut ratkaisevasti Hoiwa Oy:n menestykseen. Yhtiö välittää kuukaudessa noin 1 800–1 900 työvuoroa. Enimmillään välitettyjä vuoroja on ollut kuukaudessa jopa 3 000.

Valinnan tehneet espoolaiset yrittäjäkollegat kiinnittivät huomiota myös siihen, että Fadumo Alin johdolla Hoiwa Oy on palkannut huomattavan määrän vaikeasti työllistyviä maahanmuuttajia. Lisäksi yritys pystyy tarjoamaan työntekijöilleen normaalia paremman palkkatason sekä hyvät työolot.

Hoiwan perustaja, toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, Fadumo Ali on pidetty pomo ja työnantaja. Hänellä on erittäin positiivinen asenne yrittämiseen. Fadumo on asettanut Hoiwa Oy:lle merkittävät kasvutavoitteet. Yrityksen tavoitteena on laajentaa toimintaansa myös kansainvälisille markkinoille sekä hakeutua pörssiin.

Espoon Vuoden yrittäjä on valittu vuodesta 1980 alkaen. Ensimmäinen vuoden yrittäjä oli menestyneen mainostoimiston, Takapirun, perustaja Kurt Linderoos.

Lähteet:

Espoon kaupunki 4.4.2022

Helsingin Sanomat 13.3.2023