Martti Hellström

Business Espoo on verkostomainen palvelumalli, johon kuuluvat Espoon kaupunki, Enter Espoo Oy, Espoon Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamari, Omnia, Uudenmaan TE-toimisto ja YritysEspoo. Verkosto järjestää myös ns. aamiaisklubeja. Ne ovat yrittäjien kohtaamispaikkoja, joissa saa ilmaiseksi vinkkejä yritysten kehittämiseen ja voi tutustua maksuttomiin yrityspalveluihin.

Tiistaina 23.5.2023 oli vuorossa aamiaisklubi luovien alojen yrittäjille. Tavoitteena oli perehtyä kulttuurin ja luovien alojen yrittäjyyden maailmaan. Kulttuurin ja luovien alojen yrittäjyyteen kuuluu tänään mm. peliala, muotoilu, laulu, kirjallisuus, tanssi, tapahtumatoiminta…

Kolmen tunnin sessiossa kulttuurijohtaja Liisa Tommila kuvaili kaupunkimme tukimahdollisuuksia. Espoo ei tee itse kaikkea, vaan se mahdollistaa. Koska taloudellinen tilanne on tiukka, kulttuurityötä täytyy tehdä yhdessä.

Vuosittain kaupunki myöntää 16 miljoonaa euroa avustuksia kulttuurialan toimijoille. Tommila kuvasi toimintaa kuitenkin yhä sirpaleiseksi. Siksi kaupunki haluaa kysyä alan toimijoilta: Mitä te Espoolta haluatte.

Tämän aamiaisklubin ehkä kiinnostavin luento oli ”Brändäys luovan alan yrittäjänä – miten onnistun?”

Viestintävelho Aino Pajukangas on yrittäjä: yritysvalmentaja. Hän on työskennellyt yli 20 viime vuoden ajan suomalaisen yrityselämän näköalapaikoilla toimittajana, tiedottajana sekä viestinnän johtotehtävissä valtakunnallisissa, monikansallisissa ja paikallisissa yrityksissä. Parhaillaan hän viimeistelee tietokirja asiatuntija-viestinnästä.

Omassa luennossaan hän avasi brändi-käsitettä ja listasi neuvoja, kuinka kannattaa rakentaa oman yrityksen brändiä erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Brändi on muotisana, joskin myös ristiriitainen. Yksinkertaistaen: brändi on mielikuva, muitten yhteinen käsitys sinusta tai yrityksestäsi. Toisten mielestä brändiä ei voi rakentaa, toisten mielestä rakentaminen nimenomaan kannattaa.

Brändi on keino erottautua muista samaa palvelua tarjoavista. Se on keino saada asiakkaat kiinnittymään. Pajukangas antoi mm. seuraavia neuvoja:

  • Määrittele, kenelle puhut (on valittava kohderyhmä)
  • Ketä lupaat auttaa (ikä, toiveet, kipukohdat…)? Miten sinä autat?
  • Mistä tavoitat tämän ryhmän? Miten tavoitat mahdollisimman monta heistä?
  • Etsi oikeat somekanavat. Oikeita ovat ne, joissa kohderyhmäsi käy.
  • Tuota sille kanavalle monipuolista sisältöä: anna tietoa, viihdytä, innosta…
  • Mieti, mitä viestit. Ole inhimillinen. Kerro, kuka olet – arvosi. Anna lukijoiden tulla tutuksi. Määrittele myös rajat, mistä avaudut.
  • Inspiroidu (katso mitä muut tekevät) ja verkostoidu.
  • Ole ahkera. Postaa. Vastaa. Kerro tarinoita, ne sitouttavat. Aktivoi. Kerro, miten sinuun saa yhteyttä.

Aino Pajukankaan mukaan brändinrakennus on pitkäjänteistä. Se vie ainakin vuoden. Mutta se kannattaa. Jotta viivan alle tulee rahaa 🙂

Aamiasklubit jatkuvat syksyllä.

Lue lisää:
Business Espoo – Yritysten parhaaksi | Espoon kaupunki
Muita toimijoita Business Espoo -verkostossa
Enter Espoo
Espoon Yrittäjät
Helsingin seudun kauppakamari
Omnia
Uudenmaan TE-toimisto
YritysEspoo