Martti Hellström

Pohjois-Tapiolan pienessä liikekeskuksessa avattiin toukokuussa 1970 Grilli Toro, joka on yksi Espoon vanhimmista ravintoloista. Ensimmäinen omistaja oli Reijo Jussila. Itse jäin jumiin sen herkkuihin saman vuosikymmenen lopulla, kun pääsin luokanopettajaksi kadun toisella puolella olleeseen Sepon kouluun.

Vuonna 1995 Toro sai uudet isännät, kun veljespari Pekka ja Teemu Hakala ostivat paikan. Isoveli Pekka oli valmistunut ravintolakoulusta ja halusi perustaa oman ravintolan. Hän ryhtyi yrittäjäksi ja oli valmis tekemään kunnolla töitä, niin kuin ravintola-alalla vaaditaan. Myös vaimo on töissä Torossa.

Grilli Toro on kuuluisa paitsi ”trendivapaasta” mureasta ja maukkaasta pihviruuasta, myös aidosti retrohenkisistä, lakatuista puukalusteistaan. Ruokalista on pysynyt yli 50 vuotta lähes samana. Suosituimmat annokset ovat kuulemma lehtipihvi, grillipihvi ja sisäfileestä valmistettu pippuripihvi. Pihvejä paistetaan päivittäin pari sataa ja ranskalaisia monta sataa kiloa joka viikko. Annokset ovat isoja, ainekset tuoreita ja liha aina suomalaista. Oma klassikkoni on Oskarin leike poimuranskanperunoilla.

Grilli valittiin vuonna 2015 Espoon parhaaksi pihvipaikaksi Länsiväylä-lehden äänestyksessä. Jo aiemmin se oli saanut Helsingin Sanomien NYT-liitteen parhaan pihvipaikan palkinnon vuonna 2011. Palkinto nosti tuolloin myyntiä 40 %.

Asiakkaita riittää yhä seitsemänä päivänä viikossa. Toroon tullaan pitkänkin matkan päästä, yleensä omalla autolla. Parkkipaikoista on ajoittain jopa pulaa.

Mutta on vuosikymmeniin mahtunut myös hiljaisempia aikoja. Lounasruokailijoiden määrä notkahti mm. vuonna 2012, kun Nokia irtisanoi työntekijöitään. Vuonna 2020 alkaneen pandemian aikana Toro oli kiinni pari kuukautta. Kriisiaikoina oli osattava pitää kulut pieninä.

Ravintola toimii Louhentorin liikekeskuksessa. Liikekeskuksen on suunnitellut arkkitehti Bror Söderman. Asiakaspaikkoja grillissä on 69. Lisätilaa toi vuonna 1971 rakennettu terassi, joka lasitettiin vuonna 1974. Vuonna 1976 Torossa syttyi tulipalo, jonka korjauksiin meni onneksi vain pari kuukautta.

LÄHTEITÄ

Tuominen-Halomo, Anneli. Espoossa on perinteikäs ravintola, jonne tullaan autolla syömään pihviä – “Täällä ei tarvitse ottaa trendejä huomioon”. Länsiväylä 6.6.2020.

Louhentori, rakennushistoriallinen selvitys, Arkkitehtitoimisto Livady Oy 2014

Ravintola Grilli Toro, Youtube 2010