Martti Hellström

Heikintori 1972. Kuva: Teuvo Kanerva, Espoon kaupunginmuseo.

Tapiolan Heikintorin kauppakeskus avattiin vuonna 1968 suurten juhlien merkeissä. Avajaisia juhlittiin kolme päivää. Heikintori on Suomen toiseksi vanhin kauppakeskus. Suomen ensimmäinen varsinainen ostoskeskus on vuonna 1959 valmistunut Munkkivuoren ostoskeskus Helsingissä. Heikintorin rakennuksen suunnitteli koko Tapiolan ilmeen luonut arkkitehti Aarne Ervi.

Sijainti oli hyvä: Heikintori oli aivan Tapiolan keskustassa. Vieressä oli iso parkkipaikka. Kauppakeskus oli vireänä aina 1990-luvulle saakka. Siellä sai monipuolisia ja ammattitaitoisia palveluita. Oli mm. elintarvkeliikkeitä, ravintoloita, kahviloita, pankkeja, erikoistavaraliikkeitä kuten rautakauppa ja suutari, jalkahoitola ja jopa peruukkiliike. Siellä oli ympäri vuorokauden auki olleita elintarvikeautomaattejakin. Ensimmäisiä liikkeitä olivat mm. Hattu Atelier Sederlöf, Kulta- ja Kelloliike Sylvester Korhonen, Salon Inkeri Harri, Tapiolan Autokoulu Oy ja Musiikkiliike Wager. Klassikon maine on ainakin yhä toimivalla Grilli Ribiksellä.

Rakennus on kolmikerroksinen. Alemman kerroksen keskikäytävä ikään kuin jatkoi sinne johtavaa Tapionraittia. Sitä kuvattiin ikuisen kesän ostoskaduksi. Sen vartella myytiin PopUp-liikkeissä mm. kelloja ja koruja. Kellarikerroksessa oli kunnallinen diskoteekki Downsound.

Heikintori, 1969 – 1972. Kuva: Espoon kaupunginmuseo.

Vielä 1990-luvulla Heikintori oli tärkeä kaupankäynnin keskus Tapiolassa. Sitten sen imu- ja pitovoima heikkenivät. Tiloja jäi tyhjiksi. Usea aikaisemmin Heikintorilla toiminut liike siirtyi kauppakeskus Ainoaan. Kaupunki suunnitteli rakennukseen monipuolista liikuntakeskustakin, mutta idealle ei löytynyt tukea. Paikalle toivottiin myös kauppahallia Helsingin Hakaniemen hallin tapaan.

Tänään Heikintorilla on tosi vähän toimijoita. Tiloista suuri osa on tyhjillään; vain noin kolmasosaa kauppakeskuksen toimitilasta käytetään. Sen tilat samoin kuin naapurissa olevan parkkihallin vaatisivat varsin kalliin remontin. Liukuportaat toiseen kerrokseen on suljettu. Betoniportaat murenevat, ja teräsrakenteissa valuu ruostetta. Uudistustarpeen vuoksi tiloihin ei voida ottaa pitkäkestoisia vuokralaisia. Rakennus on osin suojelukohde, joten purkaminenkaan ei käy. Heikintorin täytyy säilyä ennallaan ulkoapäin. Myös keskikäytävä läpi kiinteistön täytyy säilyttää.

Ribiksen lisäksi siellä toimii vielä mm. Kirpputori. Rakennuksen omistavalla Cityconilla on suunnitelmia Heikintorin tulevaisuudesta, mutta niistä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Todennäköisesti se ei ole jatkossa kauppakeskus. Asiakkaisen odotukset ovat muuttuneet. Lisäksi se on liian lähellä Ainoaa. Ehkä siitä tulee toimistokeskus?