Kata Aaltonen

Espoo on elävä musiikkikaupunki. Kaupunki on kuin sarvi, josta riittää tarjottavaa jokaiselle musiikin ystävälle. Nyt mennään vauvasta vaariin! Tarjonta on monipuolista; maksullista, jopa ilmaista. Kaupungin moninaisessa musiikkitarjonnassa ei voi ohittaa koulujen ja seurakuntien tarjoamaa musiikkikasvatusta, joka tuottaa alustaa myös musiikkiopistoille. Yrittäjäajatuksella myös yrittäminen, tekeminen ja yritys ovat merkityksellistä.

Muskarit

Seurakuntien muskarit toivottavat tervetulleeksi mukaan laulun ja leikin maailmaan. Kauden alkaessa alle 3 kk:n ikäisiltä sisarusryhmäläisiltä ei peritä lukukausimaksua. Seurakuntien muskareissa painottuu pienten osallistuminen. Isommat siirtyvät maksullisten muskareiden piiriin.

Seurakuntien muskareissa käy viikoittain n. 900 lasta. Seurakuntien lasten ja perheiden omilta Facebook-sivuilta löytyy myös lyhyitä verkkomuskarihetkiä.

Jamkids-muskari, musiikkileikkikoulu on perustettu keväällä 2009. Jamkidsissä opiskellaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaisia opintokokonaisuuksia. Koulussa soitetaan ja lauletaan, tutustutaan monipuolisesti musiikin maailmaan sekä tietysti pidetään hauskaa. Opetus on suunnattu 0–6-vuotiaille lapsille.

Musiikkiopisto Avonia järjestää musiikkileikkikouluopetusta yhteistyössä päiväkotien kanssa Eskarilaiset voivat hakeutua myös rytmiikkavalmennukseen.

Musiikkiopisto Juvenaliaan kuuluu myös alle kouluikäisille suunnattu musiikkileikkikoulu. Tehtävänä on opettaa monipuolisia musiikillisia taitoja ja luoda valmiuksia musiikin elinikäiselle harrastamiselle ja ammattiopintoihin hakeutumiselle.

EMO (Espoon musiikkiopisto): Yhdessä laulaminen kehittää sävelkorvaa ja antaa hyvän pohjan soitinopinnoille. EMOn yhteistyöverkosto Espoossa kattaa päiväkodit, hoivakodit, koulut, festivaalit, muut taideoppilaitokset ja monet yksityiset toimijat. Lukuisien kumppanuuksien ansiosta EMOn tarjoaman musiikkikasvatuksen saatavuus ja saavutettavuus laajenee ja lisää hyvinvointia myös opiston ulkopuolella.

Rytmimusiikkiopisto Tauko tarjoaa myös muskaritoimintaa.

Musiikkiopistot

Musiikkiopisto Avoniassa (perustettu 2007) voi opiskella klassista- ja rytmimusiikkia (pop/jazz/rock). Avoniaan hyväksytyille oppilaille perustetaan verkkolevytilaan taitokansio, joka sisältää oppilaan taitotaulun ja tallenteita oppilaan soitosta sekä opintoihin liittyviä dokumentteja. Opintoihin sisältyvät henkilökohtaiset soittotunnit, musiikin hahmotusaineiden opiskelu sekä yhteismusisointi. Opisto tarjoaa sähkökitaran, sähköbasson, laulun, koskettimien, rumpujen ja teorian opetusta.

Musiikkiopisto Juvenalia on perustettu vuonna 1977. Tehtävänä on opettaa monipuolisia musiikillisia taitoja ja luoda valmiuksia musiikin elinikäiselle harrastamiselle ja ammattiopintoihin hakeutumiselle. Juvenalian kamarimusiikkikilpailu on järjestetty 11 kertaa vuodesta 1984 alkaen. Yhtenä kilpailun keskeisenä tavoitteena on ollut nuorille soittajille tarkoitetun kamarimusiikkiohjelmiston kartuttaminen. Siksi kilpailun jokaisen sarjan ohjelmistoon on sisältynyt uusi teos, joka on tilattu suomalaiselta säveltäjältä varta vasten kilpailijoiden esitettäväksi.

Musiikkikoulu Orbinski: Vuonna 1984 toimintansa aloittanut musiikkikoulu tarjoaaa soittotunteja Espoossa. Soittamaan voi opiskella pianoa, selloa, viulua, kitaraa sekä huilua. Opiskelijat ovat musiikin harrastajia aivan aloittelijoista opinnoissaan edistyneempiin. Opetus instrumenttitasolla on pääasiassa yksityisopetusta, johon oppilaat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä ilman pääsykokeita. Tarjolla on myös pianon ja viulun Suzuki-ryhmä aloittajille 4-8-vuotiaille. lisäksi myös kaiken ikäisille sähkökitararyhmiä.

Musaamo (perustettu 2017) on yksityinen ja monipuolinen musiikkikoulu Espoon Leppävaarassa. Halusitpa sitten instrumenttitunneille tai ison produktion tähdeksi Musaamossa voi harrastaa soittamista ja laulamista ajatuksena treenaus, yhteissoitto, studiotyöskentely, biisinkirjoitus, musiikkituotanto, esiintymisvalmennus, pääsykokeisiin valmentautuminen.

Estrada (perustettu 1984) on Espoossa toimiva musiikki- ja tanssikoulu, jossa jokainen voi harrastaa musiikkia tai tanssia. Estradassa voi harrastaa klassista tai rytmimusiikkia yksin tai yhdessä. Aiheina esim. piano, sähkökitara, laulu, sello, huilu, saksofoni, rummut, basso tai, kuoro.

Rytmimusiikkiopisto Tauko (perustettu 1990): Musiikkioppilaitos, jossa annetaan soiton- ja laulunopetusta rytmimusiikkiin painottuen. Soittimet: basso, saksofoni, rummut/marssirummut, piano, poikkihuilu/klarinetti, kitara/sähkökitara/ukulele, laulu ja viulu.

Taidekoulu Talentti on Espoon kristillisessä koulussa toimiva taidekoulu. Koulussa voi kehittää omia taitoja erityisesti musiikin ja teatteritaiteen opinnoissa. Musiikkia opiskellaan viikoittain omilla soitto- ja laulutunneilla sekä muhabändeissä, jotka ovat toistaiseksi tavoitteellisia koulun musiikkinkerhoja. Soittotunneilla voi opiskella viulun, saksofonin, klarinetin, kitaran, rumpujen, basson ja pianon soittoa sekä laulua. Muhabändeissä soitinoppilaat oppivat musisoimaan yhdessä sekä hahmottamaan musiikin perusasioita (musiikin luku-ja kirjoitustaitoja)

Espoon musiikkiopisto EMO on Espoon suurin ja vanhin taideoppilaitos, joka antaa taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista monipuolista ja laadukasta opetusta. EMO perustettiin Espoon kauppalaan ensimmäisenä taidelaitoksena 27.1.1963. 60 v. juhlavuona juhlitaan kaikkien espoolaisten ja laajan yhteistyöverkoston kanssa.

EMO on mukana syksyllä 2021 käynnistyneessä monitaiteisessa ja -kulttuurisessa yhteistyöproduktiossa Espoon eri taidekoulujen sekä ammattitaiteilijoiden välillä. Yli 14-vuotiaat nuoret luovat itse suurteoksen, jonka ensi-ilta on keväällä 2023. Monitaiteisessa produktiossa oppilaat tutustuvat myös muihin taiteenaloihin. Yhdessä laulaminen kehittää sävelkorvaa ja antaa hyvän pohjan soitinopinnoille. EMOn yhteistyöverkosto Espoossa kattaa päiväkodit, hoivakodit, koulut, festivaalit, muut taideoppilaitokset ja monet yksityiset toimijat. Lukuisien kumppanuuksien ansiosta EMOn tarjoaman musiikkikasvatuksen saatavuus ja saavutettavuus laajenee ja lisää hyvinvointia myös opiston ulkopuolella.

Pop/Jazz

EBELI – Espoon Musiikkiopiston pop/jazzlinja jo vuodesta 1996, jolla annetaan espoolaisille nuorille rytmimusiikin tavoitteellista ja laadukasta opetusta kotimaisin huippuvoimin. Ebelin perusti Martti ”Mape” Lappalainen 1941-2011.

Ebelin opetussuunnitelma noudattaa Taiteen perusopetuksen laajaa oppimäärää. Toiminta on sekä valtiontuen että Espoon kaupungin tuen piirissä. Soitin- ja laulunopetukseen sisältyvät rummut, piano, laulu, saksofoni, huilu, klarinetti, trumpetti, pasuuna, vibrafoni sekä studiotyö. Ryhmäopetuksen peruste on: soittamalla oppii soittamaan.

Espoo Big Band – EBB – on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. Martti ”Mape” Lappalaisen (k. 2011) vuonna 1980 perustama EBB on tehnyt kunnianhimoista ja pitkäjänteistä työtä suomalaisen jazzmusiikin hyväksi jo yli kolme vuosikymmentä. T:

Puhallinorkesterit

Espoon Puhallinorkesteri (EPO) on noin 50 soittajan sinfoninen puhallinorkesteri, joka koostuu aktiivisista musiikin harrastajista ja vietti 50-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022.
Orkesteria pitää yllä Espoon Puhallinorkesteriyhdistys ry, joka haluaa edistää puhallinmusiikin tuntemusta, koulutusta.

PPO WindBand on noin 30 soittajan puhallinorkesteri. Orkesterin jäsenet ovat eri ikäisiä puhallinmusiikin harrastajia. Matinkylän Pirtti on v. 1957 rakennettu työväentalo Espoon Olarissa. Pirttiä on ylläpidetty talkoovoimin mm. järjestämällä yleisiä tansseja. Pirtin tansseissa myös syntyi ajatus puhallinyhtyeestä, kun kaksi talkoolaista, Antero Vinberg ja Kari Kyttälä huomasivat, että kumpikin harrastaa saksofonin soittoa. Kun säestäjäksi saatiin kitaristi Erkki Makkonen, niin orkesteri oli valmis, ja ensimmäinen esiintyminen oli Matinkylän keskuspuistossa 17.8.1975. Kahdessa vuodessa yhtye kasvoi seitsikoksi, ja toiminta päätettiin virallistaa perustamalla yhdistys: ”Puhallinorkesteri Espoo”. Myöhemmin yhdistyksen nimeksi muutettiin jo aiemmin käytännössä vakiintunut ”Pirtin Puhaltajat.

Espoo soi

Tapiola Sinfonietta on vuonna 1987 perustettu Espoon kaupunginorkesteri ja kansainvälisesti tunnettu kamariorkesteri. Ohjelmistossa on klassista musiikkia eri aikakausilta ja ennakkoluulottomia taiteidenvälisiä produktioita. Toiminta Espoon kaupunginorkesterina tavoittaa kuulijat myös konserttisalien ulkopuolella.

JuuriJuhla-RotFestin juuret ovat espoolaisessa pelimannimusiikissa. JuuriJuhla-festivaalin lavoille kipuaa niin espoolaiset pelimannit kuin kotimaiset huippukansanmuusikot, monet jo kansainvälisesti ansioituneita.

Ensimmäinen JuuriJuhla-RotFest järjestettiin vuonna 2003 Kevät Soi! –nimisenä, vuonna 2004 nimi muutettiin JuuriJuhla–RotFestiksi. RotFest haluaa viedä kansanmusiikkia myös upeisiin ja monimuotoisiin espoolaisiin vanhoihin kartanoihin, kirkkoihin sekä seurantaloille. Lasten kansanmusiikkikonsertit ovat alusta asti olleet olennainen osa JuuriJuhlaa, kuten myös suomenruotsalaisen kansanmusiikin esittäytyminen festivaaliohjelmassa. JuuriJuhla-RotFest -yhdistys ry perustettiin vuonna 2007. Siihen asti JuuriJuhlan järjestäjänä toimi Suomen Kansanmusiikkiliitto ry.

April Jazz on Espoon Tapiolassa vuosittain järjestettävä jazz-musiikkitapahtuma. Se on järjestetty vuodesta 1987 alkaen joka huhtikuu.

April Jazzin taiteellisena johtajana vuoteen 2011 saakka toimi Mape Lappalainen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry, ja sitä tukee muun muassa Espoon kaupunki.

Retuperän WBK on Helsingissä vuonna 1933 perustettu teekkariorkesteri, jonka kotipaikkana on nykyään Espoon Otaniemi. Yhtye parodioi 1900-luvun alkupuolella soittaneita vapaapalokuntien orkestereita. Yhtye konsertoi kahden vuoden välein Finlandia-talossa, jota yhtye nimittää Töölönlahden palokunnantaloksi. Sisäasiainministeriön pelastusosasto nimesi Retuperän Wapaapalokunnan laatuaan ensimmäiseksi ministeriön kunniasopimuspalokunnaksi vuonna 2009.

Espoon Laulu on lähes 60 hengen sekakuoro. Ohjelmisto koostuu pääosin viihde- ja laulelmamusiikista. Espoon Laulu perustettiin vuonna 1986. Kuoro on tullut myös palkituksi kuorokilpailuissa ja –katselmuksissa useaan kertaan.

Sotaveteraanikuoro: Kuoron jalo periaate: ”Me laulamme, kunnes meille lauletaan”. Espoon sotaveteraanikuoro aloitti toimintansa vuonna 1978. Sen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää jäsentensä lauluharrastusta, toimia heidän yhdyssiteenään, huolehtia sotaveteraaniperinteen säilyttämisestä, osallistua sotaveteraanisukupolven virkistys- ja viihdytystoimintaan sekä toimia konsertoivana kuorona.

Espoolainen Murtosointu on korkeatasoinen a cappella -ohjelmistoa esittävä kamarikuoro. Kuoro aloitti toimintansa vuonna 2003, ja siinä on noin 30 kokenutta laulajaa. Kuoron taiteellinen johtaja on dir. mus. Seppo Murto. Kuoron monipuolinen ohjelmisto kattaa kirjon Palestrinasta suomalaiseen nykymusiikkiin.

Naiskuoro Melodie ry: Espoolaisessa Naiskuoro Melodiessa laulaa parikymmentä hyväntuulista, eri-ikäistä naista. Kuoroa johtaa Pasi Eskelinen. Ohjelmistossa monipuolisesti viihdyttäviä, niin klassisempia kuin kevyempiäkin lauluja.

Työväenopiston musiikkitarjonta

Espoon työväenopistossa voi laulaa kuorossa, osallistua huilukurssille, soittaa opiston sinfoniaorkesterissa tai kokeilla omien biisien tekemistä opettajan ohjauksessa. Voi harrastaa musiikkia itsellesi sopivalla tavalla ja omien tavoitteidesi mukaisesti.

Tarjolla yleisen 500 tunnin oppimäärän mukaisia opintoja musiikissa Opinnot kestävät kolme vuotta. Musiikin opintoihin hakeudutaan valintaprosessin kautta. Toiminta pohjautuu Opetushallituksen linjaamiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opetus on suunnattu yli 16-vuotiaille. Opiskelu on tavoitteellista ja opinnoista saa todistuksen. Musiikin taiteen perusopetus sopii mainiosti täydentämään osaamista, jos työskentelee esimerkiksi lasten, nuorten tai vanhusten kanssa, opetus- tai hoitotyössä, mielenterveys-, päihde- tai vammaistyössä, monikulttuurisessa työyhteisössä tai erityisryhmien kuntoutuksessa.

Tapiolan kuoro

Tapiolan kuoro juhlistaa 60-vuotista toimintaansa vuonna 2023. Tapiolan kuoro on espoolainen lapsi- ja nuorisokuoro. Kuoron perusti Erkki Pohjola vuonna 1963. Kuoro on yksi maailman arvostetuimmista lapsikuoroista ja se esittää niin kansanmusiikkia kuin myös hyvin vaativaa 1900- ja 2000-luvun kuoromusiikkia. Kuoro esiintyy aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla, ja se on tehnyt kymmeniä levytyksiä. Vuosikymmenten aikana kuoro on tehnyt yli 60 kansainvälistä kiertuetta, joista kolme maailman ympäri.

Tapiolan kuorossa on noin 70 laulajaa, jotka ovat iältään 8–19-vuotiaita ja joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö ja ilmaisu sekä laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen.

Tapiolan kuoro syntyi 1963 Tapiolan koulussa musiikinopettaja Erkki Pohjolan toimesta. Kansainväliselle kentälle se murtautui 1971 voittamalla BBC:n Let the Peoples Sing -kilpailun. Siitä alkoi nyt jo yli 50 vuotta kestänyt ja noin 35 maan kautta laulettu matka Tapiolasta maailman ympäri. Tuliaisiksi vietiin ja tuotiin paikallisia lauluja, jotka välittävät tunnelmia vuosikymmenten takaisista perhemajoituksista, bussimatkoista, eksoottisista paikoista ja kulttuurisista kohtaamisista.

Kaupungin panos

Kaupungissa on useita kouluissa toimivia musiikkiluokkia, mutta myös erityisen korkeatasoista opetusta ns. normaaleilla luokilla. Musiikkiluokkia löytyy viidestä koulusta.

Seurakuntien rooli

Seurakunnat tarjoavat monenmoista musiikkiopetusta ja –toimintaa. Aikuisille seurakunnat tarjoavat monipuolista musiikkitoimintaa. Kirkoilla on korkeatasoisia kuoroja, mutta myös matalan kynnyksen kuoroja laulajille (ns. lahjattomille harrastajille)

Olarin seurakunnan kamarikuoro Candomino on noin 40 nuoren aikuisen espoolainen kamarikuoro, joka esittää ja levyttää raikkaita tulkintoja taidemusiikin eri alueilta renessanssista nykymusiikkiin. Kuoroa johti vuosina 1967–2005 sen perustaja, musiikkineuvos Tauno Satomaa, minkä jälkeen musiikista on vastannut musiikin maisteri Esko Kallio. Candominosta on kehittynyt vuosien kuluessa arvostettu ja tunnettu kamarikuoro, jonka maine on kasvanut kymmenillä menestyksekkäillä konserttimatkoilla ympäri maailman.

Candomino on palkittu niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa kuorokilpailuissa, ja vuonna 2014 Yle valitsi Candominon vuoden nuorisokuoroksi. Kilpailusijoituksista viimeisimmät ovat kaksi kultaleimaa Tampereen sävelessä 2019 ja kamarikuoro-sarjan toinen sija Tallinnan 16. kansainvälisessä kuorokilpailussa 2019. Kuoron diskografia kattaa yli 20 albumia, ja Candomino kantaesittänyt lukuisia teoksia nykysäveltäjiltä.