Espoolaisia keittiömuistoja ja ruokaohjeita

Perinneseura on keräämässä espoolaista keittiöperinnettä. Espoon väestönkasvu on ollut huimaa 1950-luvulta lähtien. Tänne muuttaneet ovat tuoneet tullessaan omaa kotiseutujensa ruokaperinnettä. Tämän vuoksi espoolainen keittiö on sekoitus rannikkokunnan ja monen maaseutukunnan ruokaperinnettä. 

Tässä muutama välähdys keräämästämme materiaalista:

Kirsti Kettusen muisto lapsuudenmuisto Lintuvaarasta kertoo perunapuurokekkereistä. Hänen äitinsä ja moster ja Ekebomin täti asuivat kilometrin päässä toisistaan. He pitivät säännöllisesti keskenään perunapuurokekkereitä toinen toistensa kodeissa.

Perunapuuro

kilo mieluiten jauhoisia perunoita
vettä
½ l maitoa tai perunoitten keitinvettä
i dl ohra tai ruisjauhoja
suolaa

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Soseuta perunat. Lisää maito tai keitinvettä.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää sekoittaen jauhot.
Keitä kunnes jauhot tuntuvat kypsiltä. Lisää suola.
Nauti voisilmän kanssa.

Espoolaiset marttayhdistykset ovat keränneet paikallista ruokaperinnettä ja heidän julkaisuistaan löytyy Espoonkartanon päivällisen menu ja reseptejä.

Espoonkartanon päivällinen (ruokaohjeet julkaistaan kirjassa)

Lihaliemi, juustotangot
Vasikanpaisti, kermakastike
Umpioidut herneet, suolakurkut
Kuoritut, keitetyt perunat
Kermainen kotijäätelö, umpioidut mansikat
Juomana vesi, kalja

Resepteistä esimerkkinä Turskaperunat

Perunoita
turskafileitä
merivettä

Pestyt perunat laitetaan kattilaan ja lisätään vettä niin, että ne peittyvät. Päälle ladotaan turskafileitä limittäin. keitetään kypsiksi. keittoaika noin 25 minuuttia.

Esimerkkinä muualta tänne 1960-luvulla muuttaneiden reseptiaarteista isotätini Edit Appelin keittokirjan välistä putkahti käsin kirjoitettu resepti. Keittokirja on Prinsessojen keittokirja vuodelta 1939. Se on ollut äitini visusti vartioimassa keittiökaapissa 1950-luvulta lähtien. Tuosta keittokirjasta monet suvussamme kulkevat, melkein salaiset ruokaohjeet ovat peräisin. Edit-täti oli hyvin tarkka ruokaohjeistaan. Ei ihme, sillä hän toimi sodan aikana presidentinlinnan emäntänä.

Ruokaperinnettä, kertomuksia kauppareissuista, keittiöpuutarhoista, kalan- ja lihan hankinnasta, sienestämisestä ja marjastamisesta, säilönnästä ja kaikesta keittiöpuuhan liittyvästä voi lähettää joko sähköpostilla tarja.rae@gmail.com tai soittamalla tai tekstiviestillä 0405311050.
 
Tarja Rae
 

Kommentti on suljettu.