Sairaanhoidon historiaa Espoossa


Espoon perusturvajohtaja Juha Metso

Espoon perinneseuran syysseminaarissa 6.11.208 Entressen kirjaston Sinisessä huoneessa käsiteltiin Espoon sairaala- ja terveyspalvelujen kehittymistä sadan vuoden aikana.

Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila kertoivat Muuralan sairaalan perustamisesta ja sairaanhoidosta 1900-luvulla. Sairaala aloitti toimintansa pienessä Espoon maalaispitäjässä 1920. Antibioottien puuttuessa kulkutaudit vaativat hoitoa eristetyissä tiloissa. Jorvin ja Puolarmetsän sairaaloiden myötä Muuralan asema muuttui 1970-luvulla ja lopulta toiminta päiväsairaalanakin päättyi keväällä 2017, kun uusi Espoon sairaala aloitti toimintansa.
Pirkko Kivimäen ja Esko Uotilan esitys: Muuralan sairaala 1920-2017

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso käsitteli sairaanhoidon hallinnon ja lainsäädännön kehittymistä ja sairaala- ja terveyskeskustoiminnan laajentumista Espoon kasvun vuosina. 1980-luvulla työvoimapula vaikeutti toimintaa ja 1990-luvun lamavuosina palveluja jouduttiin karsimaan. Kotihoidon merkitys on jatkuvasti kasvanut. Espoon sairaala on nostanut sairaalaolot uudelle tasolle erityisesti ikääntyneiden hoidossa ja kuntoutuksessa.
Juha Metson esitys: Espoon soten historiaa

Kommentti on suljettu.