Espoon kulttuuriympäristö muutoksessa – näkökulmia kevättapahtumasta 20.5.2025

Espoon perinneseuran kevättapahtuma kokosi kulttuuriympäristön ystäviä tiistaina 20.5.2025 Sellon kirjastoon. Tilaisuus tarjosi näkökulmia Espoon arvokkaisiin kulttuuriympäristöihin, niiden historiaan ja tulevaisuuteen.

Tietoa kulttuuriympäristöstä on tarjolla sivulla Espoon kulttuuriympäristö.

Espoon vuoden 2025 teema: kulttuuriympäristöt tarkastelussa

Seuran varapuheenjohtaja Esko Uotila esitteli vuoden 2025 teema, joka käsittelee Espoon kulttuurimaisemia ja rakennettuja ympäristöjä. Vuoden aikana tarkastellaan näiden ympäristöjen historiallisia kerrostumia, nykytilannetta ja tulevaisuuden uhkakuvia. Rakentamisen paineet, liikenneverkkojen muutokset ja yleiskaavan linjaukset vaikuttavat keskeisesti siihen, millaiseksi Espoo tulevaisuudessa muotoutuu – ja mitä siitä menneestä jää näkyviin.

Esko Uotilan esitysmateriaali: Kevättapahtuma 20.5.2025 - Espoon kulttuuriympäristö

Espoonjokilaakso – ikivanha kulttuurimaisema

Ympäristötieteen dosentti Heikki Simola kertoi Espoonjokilaaksosta, jota voidaan pitää Uudenmaan vanhimpana yhtäjaksoisesti asuttuna kulttuurimaisemana. Alueella on sekä arkeologista että historiallista merkitystä – kivikautisista asuinpaikoista keskiaikaisiin kyliin ja Espoon tuomiokirkkoon. Alueella on sekä arkeologista että historiallista merkitystä – kivikautisista asuinpaikoista keskiaikaisiin kyliin ja Espoon tuomiokirkkoon. Simola kertoi Pitkäjärven ja Espoonjokilaakson muodostumisesta lounaasta koilliseen suuntautuvan kallioperän murtumalinjaan. Uomaan kerrostunut saviaines on johtanut järvivesien samentumiseen. Espoonjokilaakso on luontoarvoiltaan monipuolinen ja arvokas virkistysalue.

Heikki Simola

Tryggve Gestrin

Kulttuurimaisemat ja rakennettu kulttuuriympäristö

Espoon kaupunginmuseon intendentti Tryggve Gestrin esitteli Espoon arvokkaimpia kulttuurimaisemia ja rakennettua kulttuuriympäristöä. Espoossa on lukuisia valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä (RKY) ja maakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä. Näihin kuuluvat muun muassa Träskändan kartano, Tapiolan puutarhakaupunki, Söderskogin viljelymaisema sekä monet kartano- ja huvilaympäristöt ja maisema-alueet.

Kasvun suunnat ja kulttuuriympäristön huomioiminen

Tilaisuudessa käsiteltiin myös Espoon yleiskaavaa 2060, jonka tavoitteena on mahdollistaa jopa 200 000 asukkaan lisäys vuoteen 2060 mennessä. Kasvu halutaan ohjata nykyisten ja uusien joukkoliikenteen runkoyhteyksien varrelle. Tämä luo paineita erityisesti keskusten ulkopuolisille alueille, joissa kulttuurimaisemat ovat säilyneet yhtenäisinä. Pikaraitiotien ja Länsiradan kaltaiset hankkeet voivat muuttaa maisemaa ratkaisevasti, ja suunnittelussa kulttuuriympäristö tulisi ottaa tarkasti huomioon.

Perinneseura jatkaa teemavuoden tapahtumia

Osana teemavuoden toimintaa perinneseura järjestää Karhusaaren huvilakierroksen 10.6.2025, jossa tutustutaan restauroituun Sinebrychoffin huvilaan ja ympäristöön. Kierros täyttyi nopeasti ilmoittautumisen avauduttua uutiskirjeen ja verkon kautta.

Kommentti on suljettu.