Espooseen oma kristillinen koulu

Koulutuksen kehittyminen Espoossa        Kansisivulle

Espooseen oma kristillinen koulu

Vuonna 1999 Espoossa aloitti toimintansa jo toinen yksityinen koulu: Espoon kristillinen koulu. Sen toiminta alkoi Pohjois-Tapiolassa seurakunnan kerhotilassa. Vuonna 2001 koulu sai suuremmat tilat vanhan pankin tiloista Haukilahden ostoskeskuksesta. Oppilaita oli jo 120. Myös se tila kävi pian koululle liian pieneksi, ja se haki lisätilaa läheisistä rakennuksista.

Vuonna 2006 Espoon suomenkielinen opetuslautakunta päätti tarjota kristilliselle koululle opetustiloja Niittykummun koulusta, koska siellä oli syksyllä neljä -viisi vapaata luokkaa, eikä esimerkiksi musiikki- ja tekstiilityöluokkia käytetty täydellä teholla. Koulu otti tarjouksen vastaan.

Vuonna 2008 valtioneuvosto myönsi koululle pysyvän opetuksenjärjestämisluvan. Opetuslupa mahdollisti oppilasmäärän kasvattamisen 500:een.

Iso askel eteenpäin otettiin 2010-luvulla, kun Espoon kaupunki linjasi kristillisen koulun osaksi kouluverkkoaan.

Tilapula oli nyt kova. Neuvottelut Keski-Espoon koulun kanssa kariutuivat. Vuoden 2009 lopulla koulu muutti entisen Säästöpankkiopiston tiloihin Espoon Matinkylään. Säästöpankkiopiston tilat kuitenkin purettiin tulevan asuntoalueen tieltä vuonna 2012. Nyt Espoon kristillinen koulu siirtyi Karamalmille toimistorakennukseen.

Espoon kristillinen koulu

Jatkuvaan kiertolaiselämään kyllästynyt koulun kannatusyhdistys alkoi suunnitella uutta, omaa koulu- ja päiväkotirakennusta Matinkylään vuoden 2016 alusta.

Mittava koulurakennushanke toteutettiin vuokramallilla Hoivatilat Oyj:n kanssa. Yhtiö rakennutti koulun ja omistaa kiinteistön. Kannatusyhdistys vuokrasi rakennuksen 25 vuodeksi. Sopimuksen arvo oli noin 30 miljoonaa euroa.

Espoon kaupungille hanke ei maksanut mitään. Kaupunki vuokrasi yhdistykselle Matinkylän tontin 116 000 euron vuosivuokralla. Vuokra-aika on 30 vuotta.

Rakennushanke valmistui tammikuussa 2022. Koulu pääsi muuttamaan pysyviin tiloihin Valotalon kampukselle osoitteeseen Matinkartanontie 13. Nelikerroksisen rakennuksen sydämenä on ruokasalin ja liikuntasalin yhdistelmä. Rakennuksessa on eri ikäryhmille omat alueet, mutta suunnittelussa on otettu mallia ns. avoimen koulun ideasta. Pihalla on opetusalueita. Samassa koulurakennuksessa on myös Aarteet-päiväkoti sekä taidekoulu Talentti. – Päiväkoti Esikon toimitilat sijaitsevat aivan Iso-Omenan kupeessa.

Koulurakennukseen on suunniteltu opetustilat 500 oppilaalle. Tällä hetkellä siellä on hieman alle 300 oppilasta. Koulussa annetaan perusopetusta 1-9. -luokilla sekä esiopetusta. Esi- ja perusopetus ovat oppilaille maksuttomia.

Opetusta rahoitetaan valtiolta saatavilla maksuilla. Espoo maksaa kannatusyhdistykselle opetuksen järjestämisestä tehdyn sopimuksen perusteella oppilaskohtaista korvausta espoolaisista oppilaista saman verran kuin se maksaa mm. Steiner-koululle. Vuonna 2020 maksettu korvaus oli 442 164 euroa.

Haasteita

Useissa eri osoitteissa toimineella koululla on nyt oma ”koti” seuraavien 25 vuoden ajaksi. Koululla on edessään kahdenlaisia haasteita: taloudellisia ja hallinnollis-pedagogisia. Rahaa ei ole liikaa, ja niinpä koulu anoi kaupungilta rahoitusta koulun kalustamiseen. Sellaisia rahoja ei Espoolla ollut. Koulussa on myös runsaasti ”tyhjää” tilaa, johon on tarve löytää vuokralaisia, ellei koulun oppilasmäärä kasva.

Hallinnollis-pedagogiset haasteet liittyvät koulun kristilliseen toimintakulttuuriin. Kaikissa peruskouluissa tulee noudattaa niitä koskevia säädöksiä ja opetussuunnitelman perusteita. Peruskouluissa on yhä vahvemmin irrottauduttu kristillisestä perinteestä. Uskonnonkaan opetus ei ole saanut olla tunnustuksellista vuoden 2003 jälkeen. Hartaustilaisuudet eivät enää sovi koulun arkeen.

Toistaiseksi Suomen 16 kristillisen koulun uskonnollispainotteisen toimintaan ei kuitenkaan ole puututtu juridisesti.