Virkeä Niittykumpu

Tapani Hovi

Nyt vuonna 2022 tornitaloja puskeva yliurbaani Niittykumpu oli 50 vuotta sitten ihan toista maata. Satunnainen ohiajaja saattoi silloinkin ajatella, että onpa siinä vähän ahdistavan näköinen kerrostalorykelmä vilkkaiden teiden välissä. Muutto sinne asumaan avasi kuitenkin silmät.

Talot oli sijoiteltu metsäisen mäen rinteille väljästi. Nimen mukainen kumpu vielä näkyi. Nyt se on peitetty korkeilla torneilla. Tiet tarjosivat nopeat liikenneyhteydet, myös busseilla, Helsingin keskustaan ja Espoon eri osiin. Kerrostalojen pihoilla ja välimaastossa oli leikkipaikkoja ja kiipeilytelineitä lapsille, muun muassa mahtava ”Bronto” köysiratoineen. Hiekkalaatikoissa ja niiden reunoilla syntyi vuosikymmeniä kestäviä ystävyyssuhteita.

Gräsanojan jäätä pitkin hiihdettiin talvella Mellsteninrantaan ja toiseen suuntaan Henttaan pelloille.

Niittykummussa oli kaksi ruokakauppaa. Koulu ja kappeli olivat turvallisen kävelymatkan päässä. Väestönsuojassa järjestettiin ryhmäjumppaa ja siellä toimi myös nuorten nyrkkeilykerho.

Niittykumpuseura järjesti virkistäviä tapahtumia eri vuodenaikoina. Muistissa ovat muiden muassa lasten muotinäytös ostoskeskuksen patiolla ja kaikenikäisten cooper-testi urheilukentällä sekä ”Niittykummun talvi 1972”. Talvi oli hyvin vähäluminen, mutta onneksemme lunta satoi mustaan maahan juuri pari päivää ennen viikkoja aiemmin sovittua päivämäärää. Talvi paikallaan.