Historiapolku: Espoon sairaalat

Esko Uotila

Muurala oli Espoon ensimmäinen sairaala. Se valmistui vuonna 1920. Sairaalaan kuului kolme pihan ympärille sijoitetusta hirsisestä rakennuk­sesta. Tiloissa toimi Espoon kunnansairaala, joka muuttui 1958 paikallissairaalaksi ja myöhemmin terveyskeskuksen vuodeosastoksi. Vuodesta alkaen se toimi päiväsairaalana. Toiminta siirtyi keväällä 2017 uuteen Espoon sairaalaan.

Muuralan sairaalan esittely

Muuralan-sairaala-1920-2017

Puolarmetsän sairaala valmistui vuonna 1977. Sairaalan lisäksi tiloissa ovat toimineet terveysasema, hammashoitola, pitkäaikaissairaiden vuodeosastoja, muistipoliklinikka sekä Puolarvilla-saattohoitokeskus. Sisäilmaongelmista kärsinyt sairaala purettiin vuonna 2017, ja sairaalan toiminnot siirrettiin Jorviin valmistuneeseen uuteen Espoon sairaalaan.

Espoon sairaala toimii Jorvin sairaalan vieressä, ja se aloitti toimintansa maaliskuussa 2017. Sairaala korvasi Puolarmetsän ja Muuralan sairaalat, Jorvin terveyskeskusosastot ja Kauniaisten ja Kirkkonummen terveyskeskussairaalat.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää Espoon sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen. Espoon sairaalan kiinteistö siirtyi maaliskuussa 2022 Espoon kaupungilta LähiTapiolan hallinnoiman rahaston omistukseeen.

Kuvia Espoon sairaalasta helmikuussa 2017 ennen sairaalan avajaisia

Lisätietoa:

Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila: Muuralan sairaala – Espoon ensimmäinen. Espoon perinneseura 2018.
Muuralan sairaala (pdf)

Kristiina Alppivuori: Terveystoimen kehitys Espoossa 1929–1995. Espoon kaupunki 2020.