Koulutuksen kehittyminen Espoossa Kansisivulle
Kuntainliiton oppilaitoksista palvelualojen osaajia
1980-luvun aikana Espoon keskustan ammatillisten oppilaitosten kuntainliitto käynnisti neljä isoa ammatillista oppilaitosta. Ensimmäisenä aloitti 1.8.1985 Espoon sairaanhoito-oppilaitos (ESHO) ja seuraavana vuonna Espoon hotelli- ja ravintola-alan oppilaitos (EHRO). Vuonna 1988 aloitti Espoon sosiaalialan oppilaitos (ESO) ja vuonna 1989 Espoon koti- ja laitostalousoppilaitos (EKLO).
Kaikissa niissä tehtiin hyvää työtä. Oppilaitokset olivat monessa mielessä edelläkävijöitä ja kehittivät pedagogiikkaa. Niissä tuotettiin palvelukaupungiksi muuttuneen Espoon tarpeisiin mm. kodinhoitajia, kokkeja, kotiavustajia, laitoshuoltajia, lähi- ja sairaanhoitajia, sosiaalikasvattajia, tarjoilijoita ja päivähoitajia.
Tarkastellaan nyt yhtä niistä hieman tarkemmin.
Espoon hotelli- ja ravintola-alan oppilaitos aloitti toimintansa Matinkylässä. Neuvottelujen tuloksena päätettiin myydä tilojen vuokraoikeudet kaupungille. Saaduilla rahoilla rakennettiin Espoon keskukseen uusia tiloja. EHRO sai oman rakennuksen Lakelaan. Rakennuksessa oli mm. runsaasti hotellihuoneita, vastaanotto, auditorio, ryhmätiloja, ravintolat kahdessa eri kerroksessa, opetuskeittiö, leipomo ja toimistotiloja. Toiminta upeissa tiloissa alkoi vuonna 1989.
Espoossa oli nyt oma hotelli- ja ravintola-alan oppilaitos, joka alkoi vakavasti kilpailla Helsingissä pitkään toimineen ja arvostetun Ravintolakoulu Perhon kanssa. Perholla oli pitkä kokemus; se oli kouluttanut tarjoilijoita, kokkeja, keittäjiä ja kylmäköitä jo vuodesta 1935, aluksi yksityisenä Suomen hotelli- ja ravintolakouluna. 1960-luvulla Perhosta valmistui työntekijöiden lisäksi myös esimiehiä. Ravintolakoulu Perho toimi vuosina 1935-2016. Ravintolakoulu Perho, Helmi Liiketalousopisto ja Haaga Perho yhdistyivät 1.1.2017 Perho Liiketalousopistoksi.
EHRO:n ravintolatoiminta oli hyvin aktiivista. Kaupunki käytti tiloja mm. henkilöstönsä koulutuksiin. Auditoriota ja tarjoilua myytiin ulkopuolisille. Ruoka oli hyvää, juomat kylmiä ja jonot siellä järjestettyihin juhliin pitkiä. Kerrotaan, että siellä järjestettiin Espoon parhaita juhlia. Maine kasvoi. Taistelu opiskelijoista oli kuitenkin kovaa. Nuoren oppilaitoksen maine ei ollut vielä kiirinyt kaikkialle.
1990-luvun alussa kuntainliitto vaihtoi nimekseen Espoon seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä. Tällä nimellä se toimi vuosituhannen loppuun saakka. Vuosikymmenen muutospaineissa kuntayhtymän oppilaitosrakenne koki suuria muutoksia. Vastasyntyneet neljä oppilaitosta oli yhdistettävä kahdeksi. Vuonna 1994 syntyi Espoon terveys- ja sosiaalialan oppilaitos. Ja vuonna 1996 Espoon palvelualojen oppilaitos. Miksi? Viisi syytä. Raha. Ajan henki. Muuttuneet tutkintorakenteet. Nimike ammattikorkeakoulu, joka kiehtoi opistotason väkeä.
Hotelli- ja ravintola-alan koulutus jatkui Lakelan tiloissa osana Espoon palvelualojen oppilaitosta vuoteen 2006 saakka. Rakennus siirtyi Espoon kaupungin omistukseen 31.12.2010. Hotellipuolella toisessa kerroksessa on edelleen oppilaitoksen ruokala. Niin ikään osa kellaritiloista, mm. autohalli on Omnian käytössä. Varsinaista opetustoimintaa ei hotellin puolella enää ole.
Nykyinen Omnia koulutus Oy järjestää yhä ravintola- ja catering-alan koulutusta Kirkkokadun varteen rakennetusta Omnian päärakennuksessa mm. sen Henricus-ravintolassa. Sieltä valmistuu yhä mm. baarimestareita, tarjoilijoita, leipureita, majoitus- ja ravitsemusalan esimiehiä.