Koulutuksen kehittyminen Espoossa Kansisivulle
Opettajien lakko 1984
Peruskoulun aikana opettajat ovat lakkoilleet melko harvoin, espoolaiset opettajat vain vuonna 1984 ja vuonna 2022.
Vuonna 1984 oli kyseessä raha ja työmäärä, kuten melkein aina. Opettajien palkat olivat jääneet jälkeen, ja 1980-luku oli alkanut taloudellisesti erittäin hyvin. Vuoden 1983 koululaki oli lisännyt opettajien työmäärää. Opettajien lakkotahto oli kova.
Tammikuussa 1984 OAJ aloitti lakon konkreettisen suunnittelun. Oli kiire, koska kesä oli tulossa, eikä opettajien kannattanut kesällä (= kesälomalla) lakkoilla.
OAJ jätti lakkovaroituksen 8.3.1984. Mukana olivat aluksi myös yksityiskoulut, kunnalliset lukiot ja normaalikoulut. Kun valtion sopimus hyväksyttiin, nuo koulut tulivat sen sopimuksen piiriin ja niiden opettajat jäivät lakon ulkopuolelle. Valtakunnansovittelija teki monien neuvottelujen jälkeen 1.4. sovintoesityksen. Se hylättiin.
Opettajien lakko alkoi maanantaina 2.4.1984. OAJ oli ensimmäinen lakkoon mennyt akavalainen järjestö. Se veti mukaansa 13 muuta akavalaista kunnallista virkamiesryhmää lääkäreistä lastentarhanopettajiin.
Lakko toteutettiin kaksivaiheiseksi porrastettuna. Se alkoi ensin Helsingissä, Imatralla, Vaasassa ja Vantaalla. Kahden viikon kuluttua 16.4.1984 lakkoa laajennettiin. Mukaan tulivat mm. Espoo, Turku ja Tampere. Lakko rahoitettiin niin, että noin 80 000 opettajalta kerättiin pientä lakkoavusta, ja niillä maksettiin korvauksia runsaalle 7000:lle lakkoon osallistuneelle opettajalle.
Silloinen kunnallinen sopimusvaltuuskunta teki työsulku-uhkapäätöksen. Työsulun piti alḱaa 20.4.1984. OAJ vei kuitenkin tämän päätöksen virkariitalautakuntaan, tuloksena oli kaksi viikkoa lisäaikaa. OAJ:lla oli 26.4.1984 ensimmäinen mielenosoitus. Siihen osallistui 2000 opettajaa, mukana runsaasti myös espoolaisopettajia.
Silloinen hallitus syyllisti opettajia ”hyväosaisten kapinasta”. Suurelle yleisölle opettajien lakko oli järkytys, mutta opettajien lakko sai kansalaisilta myös myötätuntoa. Koululaiset nauttivat täysin rinnoin ylimääräisesti vappulomasta,
Huhtikuun lopulla käytiin salaisia neuvotteluja. Pääministeri oli vaatinut, että lakon on loputtava. Rahaa varattiin 150 miljoonaa markkaa. Lisääntyneeseen työmääräänkin saatiin kompensaatiota. Opettajat olivat tyytyväisiä, eivät tietystikään kaikki. ”Saatiin melkein enemmän kuin kehdattiin pyytää”.
Sopuun päästiin sunnuntaina 29.4.1984. Seuraavana päivänä, vapunaattona, OAJ:n valtuuston ylimääräinen kokous hyväksyi omalta osaltaan sovintoesityksen ja lakko päättyi.