Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma

Koulutuksen kehittyminen Espoossa        Kansisivulle

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma

Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma vuonna 2008

Espoossa järjestettiin historian suurin valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma 16.-19.4.2008. Sen keskeisenä järjestäjänä oli Omnia, josta haluttiin tuohon aikaan kehittää huippuosaajien ympäristö. Mutta mukana oli muitakin koulutuksen järjestäjiä.

Nelipäiväinen tapahtuma oli osa Espoon 550-vuotisjuhlavuotta. Sen suojelijana oli tasavallan presidentti Tarja Halonen. Tapahtuman avasi pääministeri Matti Vanhanen. Espoon kulttuurikeskuksen, WeeGee-talon ja Otaniemen alueelle oli rakennettu suurtapahtumakaupunki, jossa ammattiin opiskelevat nuoret näyttivät osaamistaan sekä ammattitaito- että kulttuurikilpailuissa.

Ohjelmassa oli neljä kilpailua, aikuiskoulutuksen esittelytapahtuma, ammattinäytöksiä ja 8. luokkalaisille tarkoitettuja opintopolkuja. Kukaan ei ollut aikaisemmin järjestänyt näitä samaan aikaan ja samassa paikassa.

Miksi kilpailuja? Ammatillisen koulutuksen järjestäjät uskoivat kilpailutoimintaan myös ammattitaidossa. Kilpailutapahtuma oli ammattiosaamisen näyteikkuna ja juhla. Sen taustalla oli pyrkimys kehittää huippuosaajia takaamaan Suomen menestys kiristyvässä globaalissa kilpailussa. Vuodesta 2000 alkaen oli Suomessa rakennettu nuorten huippuosaajien valmennusjärjestelmää.

Kädentaitaja-kilpailut

Kansalliset Taitaja-kilpailut järjestettiin vuosittain ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien, kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävien tai sitä nuorempien ammattitaidon SM-kilpailuina. Taitaja 2008 -kilpailuissa oli esillä 47 ammattialaa, joissa 338 nuorta kilpaili SM-titteleistä. Kisoihin mukaan valitut olivat läpäisseet oppilaitoskohtaiset ja alueelliset karsinnat sekä kansalliset semifinaalit.

SAKUstars-kilpailu oli ammattiin opiskeleville tarkoitettu kulttuurikilpailu. Mukana oli useita taiteenlajeja. Paikan päällä kisaan osallistui 526 nuorta.

T9-joukkuekilpailu oli tarkoitettu peruskoulun 9.-luokalaisille.

Paikalliskilpailujen ja aluekilpailujen kautta finaaliin päässeet kolmen hengen sekajoukkueet kilpailivat ratamaisesti suoritettavissa tehtävissä.

Abilympics-kilpailu oli tarkoitettu ammatillisessa koulutuksessa oleville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Tämä kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa. Lajeina oli lähihoitaja, elektroniikka ja tietoliikennetekniikka, av-viestintä/valokuvaus, asiakaspalvelu ja myynti sekä verkkosivujen tuottaminen.

Kaikkiaan kisoihin otti osaa yli 1400 eri alojen huippu-osaajaa. Yhteensä tapahtumat keräsivät noin 100 000 kävijää. Tapahtumat järjestettiin Tapiolassa WeeGee-talossa, Otaniemessä mm. Otahallissa, Kampissa ja Kolmen sepän patsaalla.

Tapahtuma oli täynnä osaamisen iloa, onnistumisen riemua, kulttuurin kirjoa ammattiylpeyttä ja päätähuimaavaa ammattitaitoa.