Koulutuksen kehittyminen Espoossa Kansisivulle
Espoo – elinikäisen oppimisen edelläkävijäkaupunki
Espoo palkittiin vuonna 2015 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon Oppiva kaupunki ‑palkinnolla saavutuksistaan elinikäisen oppimisen edelläkävijänä ja mahdollistajana. Palkinto luovutettiin sivistystoimenjohtaja Sampo Suihkolle Mexico Cityssä pidetyssä oppivien kaupunkien konferenssissa 28.9.2015.
Maailmanlaajuinen oppivien kaupunkien verkosto perustettiin 2014. Verkoston jäseninä on tällä hetkellä yli 250 kaupunkia eri puolilta maailmaa. Espoo oli vuoteen 2020 saakka verkoston ainoa suomalainen kaupunki. Tuolloin Tampere hyväksyttiin mukaan. Kolmas suomalaiskaupunki on nyt Vantaa.
Oppivat kaupungit tunnustavat oppimisen merkityksen kaupungin ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja kasvun perustana. Edelläkävijöinä ne vastaavat muuttuvan ympäristön haasteisiin uusilla ideoilla ja sitoutumalla elinikäisen oppimisen edistämiseen. Uusia innovaatioita syntyy eri osapuolten yhteistyönä: kuntalaisten, koulutusorganisaatioiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Kaupungin rooli on luoda edellytyksiä, koota verkostoja ja tarjota paras mahdollinen alusta oppimiselle. Espoo käyttää omassa kehittämistyössään hyväkseen espoolaista asiantuntemusta. Espoo tarjoaa kehittämiskumppanuutta oppilaitoksille, yhteisöille ja yrityksille paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Osaava espoolainen
Kaupungin lähettämässä mediatiedotteessa korostettiin, että elinikäinen oppiminen, mahdollisuus oppia koko elämän ajan, on tärkeää jokaisen yksilön hyvinvoinnille, mutta myös koko yhteisön ja yhteiskunnan tulevaisuudelle.
Koulutuksen kehittämissuunnitelmassaan (KuntaKESU 2020) Espoo on sitoutunut noudattamaan Unescon Learning Cities -verkostossa yhdessä sovittuja periaatteita elinikäisestä oppimisesta.
Elinikäisen oppimisen tavoitteena on osaava espoolainen, joka omassa elämässään toteuttaa ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä. Hänen oppimistaan tuetaan ehjällä oppimispolulla, uudenlaisilla oppimisympäristöillä ja hyödyntämällä digitaalista teknologiaa.
Oppiva Espoo
Espoo oli yksi niistä kahdestatoista esimerkkikaupungista, jotka esiteltiin konferenssin yhteydessä julkaistussa kirjassa. Kirjassa kerrottiin mm. Espoon panostuksesta kestävään kehitykseen, tietotekniikan hyödyntämisestä opetuksessa ja matalan kynnyksen kulttuuripalveluista.
Konferenssipuheenvuorossaan Sampo Suihko esitteli Espoon konkreettisia tapoja edistää oppivaa kaupunkia. Näitä olivat mm. Joustavat oppimisen tilat -hanke, koululaisille suunnattu yrityskylä, kirjaston pajatoiminta, Konsti-perheohjaus, senioreille suunnattu digitaalinen kohtauspaikka sekä energiatietopalvelu.
Kesällä 2021 Sampo Suihko kutsuttiin Learning Cities ‑juryn jäseneksi kolmeksi seuraavaksi kerraksi (2021, 2023 ja 2025). Jäseniä on vain viisi. Espoolainen Suihko istuu siis juryssä Euroopan ainoalla paikalla.
Yhä kirkkaammin verkostossa ei ole kyse kilpailusta, vaan tavoitteena on löytää hyviä käytänteitä ja esimerkkejä hyvin erilaisista lähtökohdista ponnistaville kulttuureille ja kaupungeille, ja siten kannustaa kaupunkeja omassa työssään edistämään koulutusta, osallisuutta, kestävää kehitystä ja hyvinvointia.