Etelä-Tapiolan lukiossa loistavat yo-tulokset

Koulutuksen kehittyminen Espoossa        Kansisivulle

Etelä-Tapiolan lukiossa loistavat yo-tulokset

Espoolainen Etelä-Tapiolan lukio (”Etis”) on saanut useana vuonna Suomen parhaat pisteet ylioppilaskirjoituksissa. Ykkössija on saavutettu neljänä peräkkäisenä keväänä 2014-2017. Keväällä 2018 ja syksyllä 2019 tuli hopeatila. ”Etis” ei mahtunut 22 parhaan lukion listalle keväällä 2020 eikä keväällä 2022. Keväällä 2021 tuli pronssia.

Etelä-Tapiolan lukio on kansainvälinen yleislukio, jossa on myös IB-linja sekä talous- ja yhteiskuntatieteellinen painotus. Opiskelijoita siellä on hieman alle 600.

Syitä huikeaan menestykseen on arvailtu. On väitetty, että ”Etis” olisi eliitin yksityiskoulu, jossa vain prepataan yo-kirjoituksiin. Varmasti tuloksia selittää myös, että lukioon vaaditaan peruskoulun päättötodistuksen korkea keskiarvo ja että opiskelijat ovat motivoituneita. Etelä-Tapiolan lukioon vaadittu keskiarvo on vaihdellut vuosittain. Vuonna 2015 se oli 9,31, vuonna 2017 8,92, vuonna 2019 se oli vain 7. Vuonna 2020 ja 2021 se oli 8,83 ja vuonna 2022 8,85.

Yhteisöllinen toimintakulttuuri – menestyksen avain

Harri Rinta-aho

Lehtihaastattelussa (Iltalehti 19.5.2017) Etelä-Tapiolan lukion tuolloinen rehtori Harri Rinta-aho uskoi, että avain menestykseen piilee yhteisöllisessä toimintakulttuurissa. Koulussa harrastetaan paljon ryhmätyömetodeja. Yhdessä tekeminen vähentää opiskelijoiden tuntemia paineita ja minimoi kilpailun. Opiskelijat tekevät paljon töitä. Kiitos kuuluu tietenkin myös opettajille, jotka panostavat opetukseen.

Harri Rinta-Aho oli Etelä-Tapiolan lukion rehtorina vuoteen 2018 saakka. Sen jälkeen rehtoreina ovat olleet Jukka Kivioja ja Anni Virnes.

MTV julkaisi ”ilman lupaa” ensimmäisen ranking-listan Suomen parhaista lukioista vuonna 2002. Vuonna 2008 korkein hallinto-oikeus velvoitti ylioppilastutkintolautakunnan luovuttamaan tulokset sähköisessä muodossa. Sen jälkeen tiedotusvälineet ovat julkaisseet säännöllisesti lukiolistoja. Listojen julkaisemista on paheksuttu. Niiden on väitetty syventävän hyvin ja huonosti menestyneiden lukioiden eroja. Erinomaisten yo-koetulosten saaman huomion katsottiin vetävän lahjakkaimpia nuoria eliittilukioihin.

Muiden joukossa valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on kritisoinut lukiovertailuja. Se pitää medioiden laatimia lukiovertailuja harhaanjohtavina, jos tarkoitus on asettaa lukioita paremmuusjärjestykseen laadun perusteella. Vertailuissa pitäisi ottaa huomioon lukio-oppilaiden lähtötaso (todistuksen keskiarvo), mutta myös se, että eri yläkouluissa on erilaiset arviointikäytännöt. Tutkimuksin on osoitettu, että samantasoisella osaamisella voi saada päättötodistukseen toisessa koulussa esim. seiskan ja toisessa ysin.