Koulutuksen kehittyminen Espoossa Kansisivulle
Wilma – 2000-luvun reissuvihko
Monessa alakoulussa oli vuosikymmeniä käytössä repussa kannettu reissuvihko, jonka avulla koulu ja koti pitivät yhteyttä. Vuosituhannen vaihde mullisti koulun ja kodin yhteistyötä, kun Wilma-verkkopalvelu otettiin käyttöön.
Sen avulla koulu saattoi helposti tiedottaa koteihin yleisiä asioita mutta myös viestiä oppilaan poissaoloista ja muista ongelmista. Vanhemmat saattoivat myös lähettää opettajalle sähköisiä viestejä. Jos heillä oli tietokone. Melkein kaikilla oli
Todistuksetkin oli aikaisemmin kirjoitettu käsin. Nyt opettaja pystyi syöttämään Wilman kautta arvosanat ja rastit oppilaittensa todistuksiin vaikka kotoaan netin avulla. Koulusihteeri sitten tulosti kansliassa todistuslomakkeet.
Espoo oli ensimmäisten joukossa ottamassa Wilmaa käyttöön. Vuonna 2006 vapaaehtoiiset koulut kokeilivat, kuinka oppilaiden poissaolojen seutanta onnistuu sen avulla. Kokeilu onnistui, ja järjestelmä otettiin käyttöön.
Vuosien varrella Wilmaa on jatkuvasti kehitetty monopuolisemmaksi. Jo muutaman vuoden ajan vanhemmat ovat voineet lukea sieltä, mitä oma lapsi koulussa tekee, ja millaisia hänen arvosanansa ovat. Sieltä voi katsella lukujärjestystä. Sen avulla ilmoittaudutaan eka-ja seiskaluokille. Siellä vastataan palautekyselyihin. Wilma siirsi kolmiportaisen tuen tietoja näppärästi asiakirjasta toiseen, mikä helpotti opettajan työtä. Aivan upeaa apua Wilma toi korona-pandemian etäopetusjakson aikana,
Mutta myös ongelmiin on kompastuttu. Vanhempien mielestä opettajat käyttävät Wilmaa eri tavoin – yleensä joko liikaa tai liian vähän. Joillekin se on kuulema kantelukone ja lasten rikostekisteti. Jollekin oksennusastia: Jotkut opettajat kertova sen kautta vain ikävistä asioista. Jollekin opettajille kantelukone. Osa opettajista pitäö Wilmaa aikarosvona.
Kaikkia koteja ei ole saatu mukaan käyttämään Wilmaa. Kaikki vanhemmat eivät ymmärrä suomea. Wilman kautta on myös lähetetty solvaavia viestejä opettajille jopa uhkauksia. Wilma ei ole oikea paikka hoitaa lapsen ongelmia. Kun vanhempien ja opettajien väliseen viestintään on tullut väliin kone väliin ja puhutaan ikäänkuin oppilaan yli, vuorovaikutus helposti vääristyy kumpaankin suuntaan.
Viestipalvelu Wilmasta ollaan nyt luopumassa Espoossa. Ensi lukuvuonna hankekunnat, joihin Espoo kuuluu, pilotoivat uutta oppimisen palvelualustaa DigiOnea omissa pilottikouluissaan. Siihen kootaan yhteenpaikkaan kodin ja koulun välinen kaikki viestintä ja asiointi, mutta myös hallinnon eri ohjelmia, palveluita ja oppimismateriaaleja. Tavoitteena on myös vähentää salasanojen ja kirjautumisten määrää.-